ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ LUWERO-NAKASONGOLA

(Ανταπόκριση του π. Ιωάννη Κιμπούκα)

  Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί φίλοι της Αδελφότητας Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, Χαίρετε!

  Με μεγάλη χαρά, επικοινωνώ μαζί σας για να σας πληροφορήσω ότι λάβαμε το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων Ευρώ(5000), που είχατε την καλοσύνη να μας στείλετε για το λογαριασμό του Ορφανοτροφείου μας και σας ευχαριστούμε θερμά. Με την ευκαιρία αυτή, που βρίσκομαι στην Ελλάδα, σας γράφω για να σας πληροφορήσω για τις προσπάθειες μας στην περιφέρεια Luwero-Nakasongola και συγκεκριμένα για ένα από τα κέντρα της Ιεραποστολής της περιοχής αυτής, Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος Degeya Bombo.

  Η ενορία της Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος Χριστού, είναι η κεντρική μου ενορία και το κέντρο της Ιεραποστολής στην περιοχή. Από εδώ ξεκινάει κάθε προσπάθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, για να μεταδοθεί το μήνυμα Του Ευαγγελίου.

  α) Δημοτικό Σχολείο

  Το κέντρο αυτό στεγάζει το δημοτικό σχολείο της περιοχής, με τουλάχιστον, εννιακόσια(900) παιδάκια κάθε χρόνο. Τα μισά απ’αυτά είναι ορφανά πολέμου και έιτζ. Τα προβλήματα που έχουν αυτά τα παιδιά που δεν έχουν γονείς, είναι ίδια με αυτά που έχουν, γιατί η φτώχεια είναι παντού και οι περισσότεροι γονείς δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ούτε τα στοιχειώδη.

  Πολλά απ’αυτά τα παιδιά μένουν με τους δικούς τους γονείς αλλά από πρόπερσι αναγκαστικά, άρχισα να μαζεύω μερικά κοντά μου, αφού οι γονείς τους πριν πεθάνουν με παρεκάλεσαν να τα φροντίζω και τ’αφηνουν σε μένα, δηλαδή στην Εκκλησία. Αυτή τη στιγμή στο κέντρο έχουμε διακόσια(200) ορφανά του δημοτικού που κοιμούνται προς το παρόν στις δύο αίθουσες διδασκαλίας, μέχρι που να τελειώσουμε το κτίριο που αρχίσαμε πέρυσι γι’αυτά.

  β) Γυμνάσιο – Λύκειο

  Το κέντρο στεγάζει το γυμνάσιο και το λύκειο της περιοχής. Εδώ έχουμε τουλάχιστον οκτακόσια παιδιά κάθε χρόνο και τα τρία τέταρτα είναι ορφανά.

  Εδώ έχουμε πολύ ευθύνη, αφού το κράτος δεν μας βοηθάει σε τίποτα, κτίζουμε τις αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες διαμονής, πληρώνουμε τους καθηγητές και τους εργάτες.

  γ) Ορφανοτροφείο

  Το κέντρο στεγάζει το ορφανοτροφείο όπου μένουν τα μεγάλα παιδιά του γυμνασίου και λυκείου. Τα παιδιά αυτά τα έχουμε κοντά μας για τουλάχιστον έξι χρόνια, δηλαδή από πρώτη τάξη Γυμνασίου, μέχρι Δευτέρα τάξη λυκείου. Τα ταίζουμε, τα σπουδάζουμε και τους παρέχουμε ιατρικές περιθάλψεις.

  δ) Κέντρο Υγείας

  Στο κέντρο βρίσκεται ένα μικρό κέντρο υγείας, όπου δουλεύουν τρεις νοσοκόμες και ένας γιατρός που μας έρχεται μια φορά την εβδομάδα. Το κέντρο παρέχει δωρεάν φάρμακα στα παιδιά των τριών σχολείων, στους χωριανούς, περίπου ογδόντα άτομα, που είναι φορείς του Έιτζ και πληρώνουμε τις νοσοκόμες.

  ε) Γυναικείο Μοναστήρι

  Το γυναικείο μοναστήρι (ένα μικρό σπιτάκι) και αυτό βρίσκεται στα σύνορα του κέντρου. Εδώ βρίσκονται ένδεκα δόκιμες μοναχές για την αρχή. Τις φροντίζουμε για τα πάντα, αφού δεν έχουν για να καλύψουν τα δικά τους έξοδα.

  στ) Σπιτάκια

  Στα σύνορα του κέντρου, βρίσκονται ακόμα και τα σπιτάκια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Εδώ θα μείνουν από του χρόνου καθηγητές και καθηγήτριες που θα διδάσκουν στο κέντρο. Έχουμε ακόμα στο κέντρο ένα μικρό αγρόκτημα με δεκαπέντε αγελάδες για το γάλα των παιδιών και εβδομήντα κατσίκες.

  Σε γενικές γραμμές, το Κέντρο φροντίζει σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον δύο χιλιάδες(2000) κόσμο, τα χίλια εφτακόσια παιδιά, τουλάχιστον κάθε χρόνο, εκατό τουλάχιστον εργάτες κάθε χρόνο, ογδόντα άτομα, φορείς του έιτζ και τους χωριανούς που περνάνε κάθε μέρα για διάφορα προβλήματα.

  Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες χρειάζομαι χρήματα, τα οποία υπολογίζω σε 42500 Ευρώ.

  Τα προβλήματα του Κέντρου αυξάνουν, όσο μεγαλώνει η εκκλησία μας. Οι άνθρωποι που ασπάζονται την Ορθοδοξία φέρνουν μαζί τους και τα προβλήματα τους. Η Εκκλησία καλείται να βοηθήσει.

  Εμείς στο Κέντρο θέλουμε να αρχίσουμε, αγοράζοντας ένα τρακτέρ για να μας βοηθήσει στα κτήματα που έχουμε για να σπέρνουμε καλαμπόκι και φασόλια. Αν καταφέρνουμε να εξασφαλίζουμε το φαγητό, νομίζω θα είναι μια μεγάλη ευλογία. Το δύσκολο είναι να βρούμε τα λεφτά για να το αγοράσουμε.

  Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μας Βοηθήσετε και πάλι με την πρώτη ευκαιρία, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες του Κέντρου μας.

  Ευχόμαστε καθημερινά ο Χριστός και η Παναγία να σας Ευλογούν, σ’αυτή την πρόσκαιρη γη και να σας αμείβουν χιλιαπλασίως στην αιώνια πατρίδα μας.

  Σας ασπάζομαι

  π. Ιωάννης Κιμπούκας

  Ορθόδοξος Ιεραπόστολος Ουγκάντας