ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΚΑΝΑΣ

  Από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Γκάνας κ. Δαμασκηνό λάβαμε τις παρακάτω δύο επιστολές:

  Η μία αναφέρεται σε μια σημαντική και άκρως ενδιαφέρουσα και πολύ πνευματική γιορτή που γιορτάζουν κάθε χρόνο οι Ορθόδοξοι Γκανέζοι. Γιορτάζουν από το 1982 την επετειακή ένταξή τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Τιμούν και εορτάζουν την επέτειο με πολύ συγκίνηση, πνευματικότητα και την εν Χριστώ καύχηση. Και η δεύτερη αφορά τις πληροφορίες για τον αγιασμό και τον θεμέλιο λίθο της κατασκευής μιας νέας Εκκλησίας στη πόλη Κουμεού, τον Ι.Ναό της Αγίας Αικατερίνης δωρεά φίλης της Αδελφότητας από την Αθήνα.

  1η Επιστολη: Επέτειος Ορθοδοξίας στην Γκάνα

  « Καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί ο Θεός και πνεύμα ευές εγκαίνισον εν τοις εγκάτοις μου»

  Γκανέζοι γιόρτασαν κι εφέτος για μια ακόμη φορά τη 24η επέτειο της εισδοχής τους στο κανονικό Σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, το οποίο εκφράζεται διά του Παλαιφάτου Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου μας Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

  Γιόρτασαν αυτό το γεγονός με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια πίστη, όπως και τότε, το 1982 και όπως κάθε χρονιά στο χωριό της κεντρικής Γκάνα Κόμουε Φόμενα. Με τις πολλές ευκαιρίες Λατρευτικής συμμετοχής, κατηχητικού ευαγγελισμού, πνευματικής αναβάπτισης στην Πίστη και στην Ιερά Παράδοση της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, ζήτησαν από τον Αρχηγό και Θεμελιωτή της πίστεως ημών την περαιτέρω κατά Χριστόν προκοπή τους. Παράλληλα εξέφρασαν τη χαρά και την πίστης του με διάφορες άλλες εκδηλώσεις κατά την πενθήμερη αυτή γιορτή, όπως εκδηλώσεις των Ενοριακών Κατηχητικών Σχολείων, του Συλλόγου Νεολαίας και του Συλλόγου Ορθοδόξων Γυναικών Γκάνας. Ήταν ένα πενθήμερο εορτασμού της Ορθοδοξίας στη μακρινή χώρα της Γκάνα, όπου η Πίστη μας εκφράζεται με έναν πρωτότυπο μα καθόλου παράτυπο, αφρικανικό τρόπο και σε όποιον συμμετέχει σε’ αυτές προσφέρει συγκίνηση και υπερηφάνεια.

  Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου άρχισαν να προσέρχονται οι πιστοί με τους εφημερίου τους από όλες τις Ορθόδοξες ενορίες μας ολοκλήρου της χώρας. Επί καθημερινής βάσεως και σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο είχε καταρτιστεί, τελούνταν η Θεία Λειτουργία και όλες οι Ιερές Ακολουθίες της ημέρας. Οι ιερείς και οι κατηχητές μας, χωρισμένοι σε ομάδες, δίδασκαν και ήταν πρόθυμοι κάθε φορά να συζητήσουν απορίες προσφέροντας τη σωστή απάντηση-λύση σ’ αυτές.

  Τα μικρά παιδιά των Κατηχητικών μας Σχολείων με τις χορωδίες τους και τις θεατρικές ομάδες προσέφεραν τις απογευματινές ώρες ένα πλούσιο πρόγραμμα. Οι νέοι μας κι αυτοί διοργάνωσαν ένα πρωτότυπο παιγνίδι γνώσεων, στο οποίο συμμετείχαν όλοι, γνώσεων περί την Ορθόδοξη Πίστη, με ερωτήσεις στις οποίες απαντούσαν οι εκπρόσωπο των Ενοριακών Συλλόγων Νεολαίας. Στους τρεις πρώτους νικητές απονεμήθηκαν βραβεία και ανάλογα δώρα, που η Ιερά Επισκοπή είχε προετοιμάσει.

  Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου εορτάσθηκε η μνήμη της ανακομιδής των λειψάνων του εν Αγίοις Μεγάλου Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Τελέστηκε η Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή όλων των Ιερέων, των πιστών και του Επισκόπου και κατόπιν το Ιερό Ευχέλαιον.

  Στη συνέχεια το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου έλαβε χώρα η δημόσια Εξομολόγηση πρίν από την ολονύκτια Θεία Λειτουργία. Μια συνήθεια των πρώτων χριστιανικών χρόνων που βρίσκει τη συνέχειά της εδώ, στη νεόφυτη τοπική Εκκλησία της Γκάνα κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες.

  Το Σάββατο το βράδυ άρχισε ο Εσπερινός και κατόπιν η μεγάλη Λιτανεία στους δρόμους του φτωχικού χωριού. Ένα ποτάμι κεριών έβλεπες να προχωρά μέσα στο σκοτάδι της Αφρικάνικης νύκτας- το χωριό αυτό δεν έχει ηλεκτρισμό- ψάλλοντας ύμνους από το Ιερό Βιβλίο των Ψαλμών με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων! Οι μελωδικές φωνές τους σκέπαζαν κάθε άλλο ήχο και ξυπνούσαν μέσα στην ηρεμία του χωριού ψυχές «καθεύδουσες έτι, εν χώρα και σκιά θανάτου…»

  -Είμαστε Ορθόδοξοι, είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό Θεοφιλέστατε, μου είπαν με την επιστροφή τους όλοι, Ιερείς και λαϊκοί!

  Σε κατάλληλο διαμορφωμένο χώρο στην είσοδο του Ιερού Ναού, υπαίθρια, λόγω της αφόρητης ζέστης, αρχίσαμε τη Θ. Λειτουργία. Κατά την ώρα του χερουβικού ύμνοι όλοι μας με τάξη, κατά πως πρέπει, σχηματίσαμε Ιερά πομπή προς το δάσος, όπου το Παρεκκλήσιο του Αρχαγγέλου Ραφαήλ, μεταφέροντας τα Τίμια Δώρα, ενώ η εκκλησιαστική χορωδία έψαλε τον χερουβικό ύμνο.

  «Οι τα χερουβείμ μυστικώς εικονίζοντες και τη Ζωοποιώ Τριάδι …ως τον βασιλέα των όλων υποδεξόμεθα!...»

  Τη ιερή αυτή στιγμή, θες ο τόνος της μελωδίας, θες το μαύρο τοπίο της ζούγκλας και η απόλυτη σιωπή, καθώς προχωρούσαμε προς τον τόπο της Αναίμακτης Θυσίας, ήταν σαν να ζούσα τη Μεγάλη Πορεία του Ναζωραίου προς το Γολγοθά!

  Κι εκεί, δίπλα στον Μεγάλο Σταυρό Του είδα να υπάρχουν αμέτρητοι μικροί σταυροί, που περίμεναν τον καθένα μας!

  -Μνήσθητι Κύριε πάντων των παντοιοτρόπως συνεργούντων εις το ιεραποστολικό έργο της τοπικής ημών Εκκλησίας.

  -Των μεγάλων ευεργετών, δωρητών, κτιτόρων και ανακαινιστών των Ιερών Ναών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ιεράς Επισκοπής ταύτης.

  -Των συνδρομητών εις τα έργα της φιλανθρωπίας και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων…

  Κι ενώ πρόφερα τούτα τα λόγια της καθιερωμένης μνημόνευσης σε μία στάση κάτω από το πελώριο Σταυρό που υψώνεται σε έναν τεχνητό λόφο, στο μέσο της διαδρομής, ξαφνικά ένοιωσα ένα βάρος, το μεγαλύτερο, του σταυρού μου να φεύγει από τους ώμους μου. Πιθανόν κι αν οι πιστοί μας το ίδιο με μένα να αισθάνθηκαν, διότι «εν ενί στόματι» διακόπτοντάς με και χωρίς ποτέ άλλοτε να το έχουν πει σ’ αυτή τη στιγμή, έψαλλαν το Κύριε ελέησον στα ελληνικά!

  -Κύριε ελέησον, επανέλαβα κι εγώ…

  Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε και όλοι οι πιστοί προσήλθαν στο Ποτήριο της Ζωής, με κατάνυξη και πίστη.

  «Είδομεν το φως το αληθινόν, ελάβομεν πνεύμα επουράνιον, εύρωμεν πίστιν αληθή, αδιαίρετον Τριάδα προσκυνούντες…»

  -Αυτή τη αληθινή Πίστη την οποία ομολογείτε ότι ευρήκατε προ είκοσι τεσσάρων ετών, εν Ονόματι του τριαδικού Θεού, σας ζητώ να την κρατήσετε ανόθευτη. Να τη μεταδώσετε και σε άλλους ανθρώπους, που επιθυμούν να τη γνωρίσουν.

  Εγώ με τη σειρά μου σας ευχαριστώ μέρα από την καρδιά μου για ότι απόψε προσφέρατε σε μένα, ίσως χωρίς να το καταλαβαίνετε κι αυτό έχει μεγαλύτερη αξία:

  Την αυθόρμητη περηφάνια Ορθοδόξου Πίστεως!

  Το καλύτερο θεολογικό μάθημα που έχω ποτέ διδαχτεί στον τομέα εξωτερικής ιεραποστολής το έλαβα εδώ, στη δυτική Αφρική στην ευλογημένη χώρα της Γκάνα!

  «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!»


  2η Επιστολή: Αγιασμός-Θεμέλιος λίθος Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης εις Κουμέου

  Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε

  Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής,

  Σήμερα έλαβα την επιστολή σας και ευχαριστώ θερμά για τις πολύτιμες ευχές σας. Μας δίνουν κουράγιο στον αγώνα της διακονίας μας εδώ στην αφρικανική γη.

  Έλαβα γνώση από την εν λόγω επιστολή περί των προθέσεων πολλών φίλων της Ιεραποστολής όπως γίνουν τρόπον τινά ανάδοχοι νέων μελών της τοπικής Εκκλησίας μας συμβάλλοντας με τον οβολό τους στις ανάγκες των και δίδοντας στους νεοφωτίστους όνομα της ιδικής τους επιθυμίας.

  Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο η πρότασή τους και είμαι ανά πάσαν ώραν στη διάθεσή τους να τους ενημερώσω σχετικά. Ήδη έχουμε προγραμματισμένες ομαδικές Βαπτίσεις κατά τον μήνα Απρίλιο και Μάιο ε.ε. Αν επιθυμούσαν να αναλάβουν την αναδοχήν κάποιων, παρακαλώ ας με ενημερώσουν περί των ονομάτων και όλων των σχετικών.

  Με την ευκαιρία υτή της επικοινωνίας μας αγαπητοί μου, επιθυμώ να σας ενημερώσω και περί του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο χωριό Κουμέου της επαρχίας Ασσάντι της Γκάνα.

  Όπως σας είπα και τηλεφωνικώς κύριε Πρόεδρε, το τριήμερο 24-26/2/2006 επισκέφθηκα την εν λόγω περιοχή μαζί με δύο εκ των κατηχητών μας, οι οποίοι είχαν διδακτικό πρόγραμμα εκεί.

  Έτσι στα δύο χωριά που επισκέφθηκα, Ακροτσερέ και Κουμεού, είχα την ευκαιρία να δω πάλι από κοντά τους πιστούς μας και να τους γνωρίσω την πρόθεσή σας να αναλάβετε την ανέγερση ενός Ιερού Ναού στην αρτισύστατο Ορθόδοξη ενορία του Κουμέου.

  Ήλθα σε επαφή με τον ιδιοκτήτη των δύο οικοπέδων, τα οποία αγοράσαμε. Πληρώνοντας δύο χιλιάδες ευρώ περίπου, υπογράψαμε το προσύμφωνο και δώσαμε στο συμβολαιογράφο της περιοχής όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να προβεί στην μεταβίβαση της κυριότητας και στο τελικό συμβόλαιο επ’ ονόματι του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου μας και της Ιεράς Επισκοπής. Παράλληλα πληρώσαμε τον τοπογράφο για να προβεί στη χαρτογράφηση του χώρου των εν λόγω οικοπέδων. Υπολείπεται να πληρωθεί ο συμβολαιογράφος.

  Έτσι το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 11 η ώρα το πρωί, με τη συμμετοχή πολλών εκ των Ορθοδόξων μας του χωριού, τελέσαμε τον Αγιασμό επι τη ενάρξει του εν λόγω έργου, το οποίο συν Θεώ, ο εργολάβος κ. Πρόσπερτ θα αρχίσει μετά το Πάσχα.

  Σας διαβιβάζω επίσης μερικές φωτογραφίες από την τελετή του Αγιασμού που σας προανέφερα, για να τις δείξετε και στη δωρήτρια του έργου.

  Τελειώνοντας αδελφοί μου σας εύχομαι με την ευκαιρία της εισόδου μας στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή καλό αγώνα, καλή δύναμη και καλή Ανάσταση.

  † Ο Επίσκοπος Γκάνας

  Δαμασκηνός