ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ

  Ο Αμπελώνας του Κυρίου είναι πού μεγάλος. Αρκεί να υπάρχουν εθελοντές και συνεργοί που να θέλουν να εργασούν και να συνεργαστούν με τον κύριο του Αμπελώνος το Χριστό, δια μέσω των εκπροσώπων Του των Μητροπολιτών και Επισκόπων για την καλλιέργεια, αύξηση και πνευματική καρποφορία αυτού.

  Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Επισκοπής Μαδαγασκάρης υπό τον Θεοφ. Επίσκοπο κ. Ιγνάτιο, προοδεύει πνευματικά. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπάρχουν εθελοντές οι οποίοι πηγαίνουν περιοδικά και βοηθούν τον επίσκοπο στο πνευματικό- φιλανθρωπικό και κατηχητικό έργο, καθώς κι εκείνοι που του συμπαρίστανται από τα μετόπισθεν.

  Η Αδελφότητά μας ενισχύει το ιεραποστολικό έργο στη Μαδαγασκάρη. Ήδη ο Ι.Ν. Αναστάσεως του Κυρίου στη Μανακάρα που χρηματοδοτεί η Αδελφότητά μας βρίσκεται στο τέλος του και μας συγκινεί το προγραμματιζόμενο έργο της ίδρυσης και λειτουργίας Ορφανοτροφείου-Φτωχοκομείου για μικρά παιδιά.

  Στη συνέχεια δημοσιεύουμε αποσπάσματα από τις ανταποκρίσεις συνεργατών που λάβαμε:

  Α) του πρεσβυτέρου π.Κωνσταντίνου Μαργώνη του ιερού Ναού Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου, ο οποίος βοηθά το ιεραποστολικό έργο του Θεοφ. Ιγνατίου αποστέλλοντας ποικίλη βοήθεια.

  Αγαπητοί αδελφοί,

  Ευλογημένη Σαρακοστή!

  Μια επιστολή σας στέλνουμε σήμερα, για να εκφράσουμε δοξολογία στον Θεό και ένα θερμό ευχαριστώ σε σας.

  Στις 26-2-2006 από τον Ιερό Ναό Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου φορτώθηκε και αναχώρησε για τη Μαδαγασκάρη το τέταρτο κατά σειρά container .

  Ήταν πλούσια η αγάπη σας και ολοπρόθυμη η συμβολή σας. Δεν το πιστεύαμε, καθώς ετοιμάζαμε τα δέματα. Το container ξεχείλισε από όλα αυτά τα είδη, που εσείς προσφέρατε:

  Οικονομική ενίσχυση.

  750 δέματα ρούχα.

  110 δέματα σχολικά είδη.

  50 δέματα παπούτσια.

  10 κιβώτια φάρμακα.

  550 κιλά γάλα σκόνη.

  Ένα πλήρες οδοντιατρείο

  Εκκλησιαστικά είδη (εικόνες, υφάσματα, μανουάλια, μικροί σταυροί)

  Πολλά άλλα είδη για βρέφη, αναπήρους και εξοπλισμό γραφείων.

  Αποστέλλουμε το container γεμάτο από υλικό, την αγάπη μας και τις προσευχές μας για το έργο της Ιεραποστολής στη Μαδαγασκάρη.

  Το έργο αυτό γίνεται κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερο. Προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις πολλές υλικές και πνευματικές ανάγκες των αδελφών μας εκεί. Εξοπλίζονται ναοί, γίνονται κατηχήσεις ντόπιων και σεμινάρια ιερέων, πρωινό συσσίτιο για 1200 παιδιά, διανομή τροφίμων σε εκατοντάδες οικογένειες, αγορά οικοπέδου για ανέγερση ορφανοτροφείου θηλέων και τόσα άλλα.

  Στην αποστολή αυτή βοήθησαν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, Ιερές Μητροπόλεις, Ιερές Μονές, Ιεροί Ναοί, σχολεία, επιχειρήσεις, καταστήματα, ορθόδοξοι Σύλλογοι Εξωτερικής Ιεραποστολής και μεμονωμένοι ιδιώτες.

  Σε όλους εσάς, γνωστούς και άγνωστους, μικρούς και μεγάλους, ιερείς και λαϊκούς, διευθυντές σχολικών μονάδων και μαθητές, προέδρους συλλόγων και απλούς χριστιανούς, στέλνουμε τις θερμές μας ευχές για ένα ευλογημένο Πάσχα και υπενθυμίζουμε τους λόγους του Κυρίου: « Εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» ( Ματθ. κε, 40).

  Με σεβασμό και αγάπη,

  Πρεσβ. Κων/νος Μαργώνης.

  Η προσπάθεια του π. Κωνσταντίνου Μαργώνη είναι αξιόλογη. Μόνες τους μιλούν και οι φωτογραφίες, όπου συνεργάτες της ενορίας του μαζεύουν είδη, αποθηκεύουν, συσκευάζουν, φορτώνουν σε container , αποστέλλουν.

  Άξιος ο μισθός τους!

  Β) Ανταπόκριση του Αρχ/τη Θεοδοσίου Εμμανουήλ, εφημερίου- ιεροκήρυκος Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης Ουρανούπολης Χαλκιδικής, μετά από τρίμηνο παραμονή και προσφορά στη Μαδαγασκάρη.

  Οι πλέον στενοί συνεργάτες του κάθε Επισκόπου είναι οι ιερείς. Αυτοί του συμπαραστέκονται, τον συντρέχουν και τον βοηθούν στο πράγματι δύσκολο έργο του.

  Έτσι και ο πηδαλιούχος της κατά Μαδαγασκάρης Εκκλησίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κκ Ιγνάτιος, έχει τους δικούς του άμεσους συνεργάτες, 11 ιερείς και 3 διακόνους. Η Ιερά Επισκοπή έχει 63 ενορίες και 36 Ιερούς Ναούς, στους οποίους λειτουργούν και εξυπηρετούν τις ανάγκες των Χριστιανών οι υπάρχοντες ιερείς και διάκονοι.

  Σε κάθε συζήτηση που θα κάνει κάποιος με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο θα διαπιστώση το ενδιαφέρον του και την αγωνία που έχει για την πορεία και τη αναβάθμιση του Ιερού Κλήρου της Επισκοπής του. Αλλά και στην πράξη μπορεί κανείς να το διαπιστώσει. Η καθιέρωση των μηνιαίων Ιερατικών συνάξεων δίνει την ευκαιρία στους Ιερείς να συναντώνται με τον Επίσκοπό τους, να γίνεται κάποια εισήγηση από τον ίδιο ή από κάποιον άλλο ομιλητή πάνω σε Κατηχητικά Λειτουργικά, Δογματικά Θέματα και να ακολουθεί εποικοδομητική και ωφέλιμη συζήτηση.

  Οι ιερείς έχουν την ευκαιρία ακόμη να συλλειτουργούν μεταξύ τους, να τελούν κι άλλες ιερές ακολουθίες προς ψυχική ωφέλεια αλλά και προς εξάσκηση τους θα έλεγε κανείς.

  Το ενδιαφέρον της Ιεράς Επισκοπής δεν περιορίζεται μόνον στον πνευματικό καταρτισμό των Ιερέων. Διαπίστωσε την ανάγκη και αγόρασε για όλους ηλεκτρικό φουρνάκι και ειδικά σκεύη, για να ζυμώνουν οι ιερείς ή οι πρεσβυτέρες τους το πρόσφορο για τη Θ. Λειτουργία. Έγιναν και επ’ αυτού φροντιστηριακά μαθήματα.

  Οι αποστάσεις εδώ στην Μαδαγασκάρη είναι τεράστιες. Οι Ιεροί Ναοί πάρα πολλοί. Έτσι έχει προσφερθεί σε όλους τους Ιερείς ένα Motto για να μπορούν να μετακινούνται πιο άμεσα και αποτελεσματικά.

  Η σύγχρονη τηλεπικοινωνία άπλωσε τα πλοκάμια της κι εδώ. Όλοι οι ιερείς έχουν κινητό τηλέφωνο για να μπορούν να ειδοποιούνται για οτιδήποτε χρειάζεται ή έχει ανάγκη η τοπική Εκκλησία.

  Άρχισαν και χτίζονται σπίτια για τους Ιερείς. Στους υπόλοιπους πληρώνει η Επισκοπή το ενοίκιο και το ρεύμα. Δεν μπορεί όμως να αποσιωπήσει κανείς τη λειτουργία του Εκκλησιαστικού Σεμιναρίου στη Alasora , για υποψηφίους κληρικούς και κατηχητές.

  Φοιτούν σ’ αυτό 14 υποψήφιοι και διδάσκουν εκτός από το Θεοφιλέστατο, ιθαγενείς κληρικοί, δύο λαϊκοί απόφοιτοι του Θεολογικού Σεμιναρίου της Ι. Μ. Κένυας και όσοι εθελοντές έχουν την καλή διάθεση να οδηγήσουν τα βήματά τους εδώ και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Οι φοιτητές φιλοξενούνται δωρεάν στις εγκαταστάσεις του νεόδμητου κτιρίου του Σεμιναρίου, σιτίζονται εδώ και τους παρέχεται κάθε διευκόλυνση για να είναι η διαμονή τους όσο γίνεται πιο άνετη και ανθρώπινη. Τελούνται καθημερινώς οι ακολουθίες του Όρθρου και του Εσπερινού καθώς και η Θ. Λειτουργία εκτός από τις Κυριακές και όλες τις εορτές που προβλέπει το τυπικό της εκκλησίας μας, στον κατανυκτικό Ιερό Ναό του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου.

  Ο Λόγος του Κυρίου «Εγώ ειμί ο ποιμήν ο καλός. Ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων» ας φυτευτεί και ας ριζώσει στις ψυχές των φοιτητών του Σεμιναρίου και υποψηφίων κληρικών, έτσι ώστε να αναδειχθούν άξιοι ποιμένες, οι οποίοι θα πλαισιώσουν το Ιερό Θυσιαστήριο και θα βοηθήσουν το πολυδιάστατο έργο του Θεοφιλεστάτου.

  Ένας μεγάλος αγώνας γίνεται για τη μετάφραση όλου του λειτουργικού πλούτου της Εκκλησίας μας για να βοηθηθούν τόσο οι Ιερείς όσο και οι Νεοφώτιστοι Χριστιανοί της Μαδαγασκάρης.

  Πέρα από την ανέγερση νέων Ιερών Ναών, καταβάλλονται προσπάθειες για την ανακαίνιση και το εξωραϊσμό των Ιερών Ναών που υπάρχουν. Στις περιοδείες του ο Επίσκοπος επισημαίνει και σημειώνει τι ακριβώς χρειάζεται ο κάθε Ναός. Οι υπεύθυνοι του Ξυλουργείου της Ιεράς Επισκοπής εργάζονται πυρετωδώς για την κατασκευή διαφόρων επίπλων τα οποία θα στολίσουν και θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των Ιερών Ναών.

  Σε όλο αυτόν τον αγώνα και την αγωνία για την πνευματική πρόοδο της τοπικής εκκλησίας της Μαδαγασκάρης, συμπαραστέκονται οι Ιεραποστολικοί Σύλλογοι ηθικά και υλικά. Ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει βάζοντας ένα λιθαράκι στην πνευματική αυτή οικοδομή, αλλά κυρίως με την προσευχή μας προς τον Αμπελουργό Κύριό μας για να επιβλέπει εξ ουρανού την νέα άμπελο που είναι η Ιερά Επισκοπή της Μαδαγασκάρης, έτσι ώστε να είναι πολύκαρπος και καλλίκαρπος.

  Αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Εμμανουήλ

  Γ) Ανταπόκριση του Αρχ/τη π. Παύλου Δημητρακοπούλου - Ιατρού

  Ο π. Παύλος πήγε στη Μαδαγασκάρη για να προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες στο ιεραποστολικό έργο της Επισκοπής Μαδαγασκάρης με την εργασία του στον ιατρικό κέντρο- κλινική που υπάρχει στον πρωτεύουσα Ανταναναρίβο. Χαιρόμαστε που η κλινική αυτή, την οποία χρηματοδότησε η Αδελφότητα μας, προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες περίθαλψης και ανακούφισης χιλιάδων φτωχών ασθενών στη Μαδαγασκάρη.

  Αποσπάσμα Ανταπόκρισης- Προοπτικές.

  Ένας από τους κύριους σκοπούς της αποστολής μας. στα πλαίσια της Ορθόδοξης Επισκοπής Μαδαγασκάρης υπό τις ευλογίες του Επισκόπου κ. Ιγνατίου είναι να δώσουμε φιλανθρωπική βοήθεια στον τοπικό πληθυσμό της Μαδαγασκάρης και έτσι να ανακουφίσουμε κάποια από τα φορτία της χτυπημένης από τη φτώχεια ζωής τους. Έτσι, με τη βοήθεια του Θεού, προσφέραμε τις υπηρεσίες μας στο ιατρικό κέντρο που σκοπό έχει να εξασφαλίσει τη μέγιστη ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους πολύ χαμηλής οικονομικής και κοινωνικής θέσης.

  Το Ιατρικό Κέντρο βρίσκεται σε απόσταση 9 χλμ από το κέντρο της πόλης. Η πρόσβαση σε αυτό είναι εύκολη, χρησιμοποιώντας τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Η περιοχή του Ιατρικού Κέντρου τροφοδοτείται επαρκώς με νερό και ηλεκτρικό. Προς το παρόν είναι το μόνο ιατρικό κέντρο της περιοχής που παρέχει συγκεκριμένες εξειδικευμένες υπηρεσίες.

  Το Ιατρικό Κέντρο είναι ανοικτό για το κοινό από τη Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 έως τις 5 το απόγευμα.

  Η Ιατρική Κλινική είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, επίσημα αναγνωρισμένος από το κράτος. Αν και υπάρχει ένα «αντίτιμο συμβουλών», αυτό είναι πολύ μικρό. Σε ασθενείς μάλιστα που αδυνατούν να καταβάλλουν το αντίτιμο, οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν. Το «αντίτιμο συμβουλών» περιλαμβάνει συμβουλές, διάγνωση, θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Όλες οι επακόλουθες επισκέψεις παρέχονται δωρεάν σε όλους τους ασθενείς. Αυτή τη στιγμή η Ιατρική κλινική παρέχει μια σειρά ιατρικών υπηρεσιών, όπως η Γενική Παθολογία και η Οδοντιατρική, καθώς και μια σειρά εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως η Οφθαλμολογία και η Γυναικολογία.

  Η ύπαρξη του Ιατρικού Κέντρου έχει γίνει γνωστή τόσο στην ίδια όσο και στις γειτονικές περιοχές. Σε αυτό εξετάζονται καθημερινα 30-40 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά 0-16 ετών.

  Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας είναι η ελονοσία, οι παρασιτικές ασθένειες, ο υποσιτισμός, η αδυναμία των πνευμόνων και οι γαστρεντερικές αρρώστιες.

  Η Μαδαγασκάρη περιοδικά πλήττεται από χολέρα και από επιδημίες βουβωνικής πανώλης, ενώ πολλοί άνθρωποι ακόμη υποφέρουν από φυματίωση. Επειδή αυτές οι αρρώστιες είναι πολύ μολυσματικές, το προσωπικό έχει εκπαιδευθεί επαρκώς για να τις ανιχνεύει και να τις αντιμετωπίζει κατάλληλα.

  Έχουν εκπονηθεί τα σχέδια για την ίδρυση ενός μικρού Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, με σκοπό την ανίχνευση των σπουδαιότερων ασθενειών ανάμεσα στον πληθυσμό και τη βοήθεια στη γρήγορη διάγνωση. Δυστυχώς, τα χρήματα που απαιτούνται για την ίδρυση αυτού του πολύ ακριβού Εργαστηρίου, απουσιάζουν. Χρειάζεται επίσης η προμήθεια συγκεκριμένων μηχανημάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για την εργαστηριακή ανάλυση, σε περίπτωση που το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε.

  Χρειαζόμστε ιατρικά μηχανήματα, όπως:

  Μικροσκόπια, δοκιμαστικούς σωλήνες, εμβόλια loops , λυχνίες Bunsen , αυτόματους αιματολογικούς μετρητές κυττάρων (Celly), κλινικούς χημικούς αναλυτές (Lisa 2000), μετρητές βακτηριδίων κλπ.

  Επίσης, μη συνταγογραφημένα φάρμακα και άλλα αναλώσιμα όπως επιδέσμους, αντισηπτικά, βιταμίνες, βαμβάκι, ψαλίδια, τσιμπιδάκια και άλλα από ανοξείδωτο ατσάλι (μη διαβρωμένο) χειρουργικά εργαλεία είναι πολύ χρήσιμα και περιζήτητα σε μας.

  Ευελπιστούμε ότι τα απαραίτητα χρήματα θα βρεθούν τελικά ώστε να ξεκινήσουμε αυτό το αναμενόμενο πρόγραμμα.

  Οι φωτογραφίες δείχνουν τη λειτουργία της κλινικής υψηλών προδιαγραφών για τη Μαδαγασκάρη.

  Αρχ/της Παύλος Δημητρακόπουλος