ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

   1. Επίσκεψη-Θ.Λειτουργία του Σεβ. Μητρ. Καμερούν κκ Γρηγορίου

   Δύο φορές φέτος επισκέφθηκε την Αδελφότητά μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καμερούν κκ Γρηγόριος. Κατά την πρώτη επίσκεψη του είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να πληροφορηθούμε για το Ιεραποστολικό έργο που συντελείται στη Μητρόπολή του στην Αφρική.

   Κατά την πρώτη επίσκεψη δύο δωρήτριες μέλη της Αδελφότητός μας ανέλαβαν τη χρηματοδότηση δύο έργων.

   Την κατασκευή ενός Ι. Ναού στο Τσαντ και ενός ιατρείου στην περιοχή Γκίρι.

   Επίσης ο Σεβασμιώτατος μας μετέφερε τις εμπειρίες του από την επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης κ. Παντελεήμονος και των συνοδών του στο Καμερούν για τα εγκαίνια του Ι.Ναού Αγ. Παντελεήμονος που χρηματοδότησε η Ι. Μητρόπολη Ξάνθης.

   Η δεύτερη επίσκεψη στην Αδελφότητά μας έγινε την Κυριακή 9 Απριλίου όπου ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην κατακόμβη του Ι.Ναού Ιωάννου του Προδρόμου, με μοναχική απλότητα, ενδεδυμένος με ιεραποστολικά δεσποτικά άμφια. Κατόπιν στην καθιερωμένη σύναξη στα γραφεία της Αδελφότητας ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στα μέλη και στους φίλους της Ιεραποστολής το ιεραποστολικό έργο που συντελείται σήμερα στην Ι. Μητρόπολή του και στα πέντε Αφικανικά κράτη (Καμερούν –Τσαντ- Γκαμπόν- Αφρικανική Δημοκρατία), την πρόοδό του, τις ευλογίες του, καθώς και τις δυσκολίες, τους κόπους και τις θυσίες.

   Ο Σεβασμιώτατος ιδιαίτερα ανέφερε ως ευλογία τη λειτουργία του Εκκλησιαστικού Σεμιναρίου «Άγιος Μάρκος» και ευχαρίστησε την Αδελφότητά μας για την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Σεμιναρίου και γενικότερα για τη βοήθεια και υποστήριξη, ηθική και υλική, που προσφέρουμε στην Ι. Μητρόπολη Καμερούν.

   Ανακοίνωσε επίσης ότι από τον Αύγουστο θα λειτουργήσει το σεμινάριο για την εκπαίδευση γυναικών για την ανάδειξη κατηχητών και συνεργατών. Την πρόταση τη βρήκαμε ενδιαφέρουσα και ιεραποστολικά ωφέλιμη.

   Επίσης ανακοινώσαμε στο Σεβασμιώτατο ότι δύο δωρήτριες και συνεργάτιδες από την Αθήνα ανέλαβαν να κτίσουν δύο νέους ιερούς Ναούς στη Μητρόπολη Καμερούν, τον ένα στο κράτος Γκαμπόν και τον άλλο στο Β. Καμερούν στην Γκάρουα.

   Κατόπιν συνοδεύσαμε τον Σεβασμιώτατο στη γυναικεία Ι. Μονή της Οσμύλιας, όπου η γερόντισσα Νικοδήμη και πολλές μοναχές υποδέχθηκαν και φιλοξένησαν το Σεβσμιώτατο. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση του Σεβασμιώτατου στις εκδόσεις βιβλίων στη Γαλλική γλώσσα που εκδίδει το Μοναστήρι της Σίμωνος Πέτρας και της Ορμύλιας, ώστε να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του Σεμιναρίου και να διανείμει ωφέλιμα κατηχητικά φυλλάδια στους Ορθοδόξους του Καμερούν.

   Στη συνέχεια παραθέτουμε αποσπάσματα απο τις ανταποκρίσεις που λάβαμε από την Ι. Μητρόπολη Καμερούν.

   1. Σεμινάριο «Άγιος Μάρκος»

   Α) Με το ενημερωτικό αυτό τεύχος θα ήθελα να γνωστοποιήσω στην φιλάδελφη αγάπη σας την παρουσία και λειτουργία του Σεμιναρίου Ορθοδόξου Θεολογίας «Ο Άγιος Μάρκος» στο Yaounde (Cameroon), καθώς και να σας ενημερώσω για την αναδιοργάνωσή του.

   Γνωρίζετε βέβαια ότι η προσπάθεια και προαγωγή κάθε Ιεραποστολικού έργου στηρίζεται στη μεθοδευμένη εργασία, τον ζήλο και την επιμελημένη κατάρτιση κατάλληλων στελεχών και συνεργών. Την επιμέλεια της κατάρτισης αυτών ακριβώς των στελεχών και συνεργών της Ιεραποστολής εξυπηρετεί και η λειτουργία του Σεμιναρίου Ορθοδόξου Θεολογίας «ο Άγιος Μάρκος».

   Σε μια εικοσιπενταετία το Σεμινάριο στήριξε και προώθησε σταθερά το Ιεραποστολικό έργο στην Κεντρική και Δυτική Αφρική και σήμερα με παρρησία μπορούμε να επισημάνουμε- ως μνημόσυνο αιώνιο των εμπνευστών και ιδρυτών του- ότι η οργάνωση και ύπαρξη και λειτουργία του Σεμιναρίου Ορθοδόξου Θεολογίας.

   Το Σεμινάριο αναδιοργανώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος χάρη στη γενναιόδωρη οικονομική συμπαράσταση της Αδελφότητάς σας, φορέων και ανώνυμων φίλων της Ιεραποστολής όπως λεπτομερώς αναφέρονται στο συνημμένο ειδικό τεύχος παρουσιάσεως.

   Β) Αγαπητοί, κ.Πρόεδρε και μέλη της Αδελφότητος, δεχθείτε τις ευχαριστίες μου για την προσφορά της Αδελφότητας το ποσό των €3500, το οποίο θα χρησιμεύσει για τη στέγαση πέντε πρόχειρων εκκλησιών στο Β. Καμερούν.

   Η προσφορά της Αδελφότητάς σας είναι πολύ σημαντική για την πορεία και οργάνωση του όλου Ιεραποστολικού έργου στο Β. Καμερούν και μάλιστα στην οργάνωση των ενοριών οι οποίες στεγάζονται με πρόχειρες κατασκευές από χόρτα. Σας αποστέλλω τη σχετική απόδειξη της παραλαβής του ποσού των €3500 τα οποία αποστείλατε στο λογαριασμό της Ι. Μητρόπολης Καμερούν.

   Πρόσφατα επισκέφτηκα το Β. Καμερούν με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης ομάδας 10 προσκυνητών για την τέλεση των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονος στο χωριό Γκιρί. Δεν είχα το απαραίτητο χρόνο για την επίσκεψη στο Τσαντ και την κατάλληλη έρευνα για όσα αφορούν την κατασκευή Ιερού Ναού. Σύντομα όμως θα ξαναεπισκεφθώ το Β. Καμερούν και θα έχω αυτήν τη δυνατότητα. Μπόρεσα όμως και συζήτησα το θέμα της κατασκευής του Αγροτικού Ιατρείου με τις αρμόδιες αρχές στο χωριό Γκιρί όπου δέχτηκαν με ενθουσιασμό τα ευχάριστα νέα. Σύντομα θα σας στείλω σχετική ανταπόκριση για αυτήν την επίσκεψή μου στο Β. Καμερούν.

   Γ) Με επιτυχία περατώθηκε η ιεραποδημία του Σεβ. Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου και του κλιμακίου κληρικών και λαϊκών, φίλων και συνεργατών του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής, στο Καμερούν.

   Σημαντικό επίσης είναι και το φιλανθρωπικό έργο της Ι. Μητρόπολης Καμερούν. Ο Σεβασμιώτατος βοηθά ασθενείς, ταΐζει πεινασμένους, κάνει εξορμήσεις σε πτωχές περιοχές και κιανέμει τρόφιμα, επισκέπτεται φυλακισμένους. Με τα €10.000 που του στείλαμε αγόρασε τρόφιμα και φάρμακα και επισκέφθηκε τους φυλακισμένους στη φυλακή της πρωτεύουσας.

   Μας γράφει:

   Θα ήθελα σύντομα να σας πληροφορήσω για την εξέλιξη του Ιεραποστολικού έργου το οποίο προσπαθούνε στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν και συγκεκριμένα τη διαχείριση του ποσού των €10.000 τα οποία παραχωρήθηκαν για το φιλανθρωπικό έργο της Ι. Μητρόπολής μας, εκ μέρους της Αδελφότητάς σας.

   Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Γιαουντέ είχαμε τη χαρά να δεχτούμε 290 παιδιά προσφυγών από την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες, στα οποία μετά από μια σύντομή κατηχητική ομιλία για την Ορθόδοξη Εκκλησία μοιράστηκε γραφική ύλη ύψους €3500 επίσης, η ίδια ποσότητα γραφικής ύλης δόθηκε σε 120 γονείς παιδιών, τα οποία δεν μπόρεσαν να παραυρεθούν κατά τη διανομή. Στο τέλος της εκδήλωσης συνέβη μπροστά μας ένα γεγονός απελπιστικό. Ένα μωρό έκανε εμετό και έβγαλε ένα τεράστιο σκουλήκι από το στόμα. Όλοι μείναμε έκπληκτοι στη θέα του περί τους 20 πόντους σκουληκιού. Φροντίσαμε αμέσως να στείλουμε τη μητέρα και το μωρό στο νοσοκομείο και κατόπιν συσκέψεως με τα στελέχη της Μητροπόλεως και τις υποδείξεις των υπευθύνου του Αγροτικού ιατρείου της ενορίας του Αγίου Γεωργίου αποφασίσαμε να κάνουμε άμεσα ένα έκτακτο πρόγραμμα Ιατρικής εξετάσεως όλων των παιδιών των προσφύγων. Κατάλληλη επιτροπή ενός Ιατρού και δύο Νοσοκόμων (ορθοδόξων) ανέλαβε αμέσως να εξετάσει προκαταρκτικά τα παιδιά και να ομαδοποιήσει τις περιπτώσεις και ανάγκες σε κατάλληλα φάρμακα και εξετάσεις. Σας εσωκλείω αντίγραφο την ευχαριστήρια επιστολή την οποία μου απέστειλαν την 22α Νοεμβρίου στην Γαλλική και σχετικές φωτογραφίες από τη διανομή. Την ίδια χρονική περίοδο βρισκόταν στο Β. Καμερούν ο Ιερομόναχος π. Δοσίθεος ο οποίος διένειμε γραφική ύλη αξίας €2000 στα σχολεία των χωριών Βιρί, Γκανγκάλα και Γουάι σας στέλνω επίσης σχετικές φωτογραφίες.

   Σήμερα και κατόπιν πολλών και χρονοβόρων προσπαθειών για να προμηθευτούμε φάρμακα από Κρατικές Φαρμακαποθήκες σε χαμηλότερες τιμές, επισκεφθήκαμε την Κεντρική Κρατική Μικτή Φυλακή του Μπαλμαγιό. Είναι μια μικρή πόλη έξω από την πρωτεύουσα Γιαουντέ, όπου βρίσκεται και η Ορθόδοξη ενορία του Αγίου Τίτου.

   Εδώ και αρκετούς μήνες είχαμε δεχτεί γράμματα και εκκλήσεις από τη Διευθύνουσα της Φυλακής για βοήθεια σε φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, είδη καθαριότητας και τρόφιμα λόγω των δυσμενών συνθηκών της φυλακής και των μειωμένων κρατικών κονδυλίων τα οποία αποτελούν και τις κύριες αιτίες ομαδικών επιδημιών στους 600 κρατουμένους μεταξύ των οποίων αρκετές μητέρες με παιδιά τα οποία γεννήθηκαν μέσα στη φυλακή και αρκετοί νέοι.

   Ανταποκρινόμενοι λοιπόν σε αυτές τις εκκλήσεις, αγοράσαμε τον στοιχειώδη εξοπλισμό και τα υλικά ενός Ιατρείου (2 κρεβάτια, νοσοκομειακά στρώματα για μικρά παιδιά, ορθοστάτη ορών. Αναπηρικό καροτσάκι, δεκανίκια, κιβώτιο χειρουργείου με τα απαραίτητα χειρουργικά εργαλεία, ηλεκτρικό μικροσκόπιο αιματολογικών αναλύσεων δια την διάγνωση του κάθε είδους ελονοσίας, τυφοειδούς πυρετού και άλλων ασθενειών με τα αναγκαία σύνεργα αιμοληψίας, ζυγό, στηθοσκόπιο, πιεσόμετρο, σύριγγες, καθετήρες κλπ) καθώς επίσης και μεγάλη ποσότητα φαρμάκων, ορών, αντιβιοτικών κλπ για τις συχνότερες παθήσεις. Στην όλη βοήθεια περιλαμβάνονται και 200 κιλά ρύζι, 240 κιλά φασόλια, 120 κιλά αραχίδες, 40 κιλά αλάτι, 100 κιλά σπορέλαιο για την ενίσχυση του συσσιτίου και 2 κιβώτια ή 50 κιλά σαπούνι και 2 κιβώτια χλωρίνη για την καθαριότητα. Συνολικό κόστος της βοήθειας €7.500.

   Έφτασα στη φυλακή συνοδευμένος από ομάδα τριών Ιερέων και δύο Ιατρών ορθοδόξων, όπου μας υποδέχτηκε τιμητικά η Διευθύνουσα και το προσωπικό της φυλακής. Αφού κατέφθασαν και οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλεως ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος, εκπρόσωπος του Εισαγγελέως και ο Αστυνομικός Διευθυντής της περιοχής υπογράφθηκε το σχετικό παραστατικό παραλαβής- παραδόσεως του ιατρικού εξοπλισμού των φαρμάκων και των τροφίμων. Η όλη βοήθεια ξεφορτώθηκε και μεταφέρθηκε μέσα στην φυλακή όπου ανέμεναν οι κρατούμενοι στη θέα της οποίας ξέσπασαν σε επευφημίες και χειροκροτήματα για την κίνηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

   Επακολούθησε προσφώνηση και ευχαριστία εκ μέρους της Διευθύνουσας και του αρχηγού των κρατουμένων και κατόπιν αντιφώνησε λέγοντας τα εξής: «…κίνητρο για τη σημερινή επίσκεψή μας αποτελεί η ευαγγελική διατύπωση-για τα κριτήρια σωτηρίας ή απωλείας- «εν φυλακή ήμην και επισκεψασθέ με».

   Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αδελφότητά σας για την πρόθεση να χρηματοδοτήσει την κατασκευή Ιερού Ναού της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννας στο Τσαντ. Επίσης θα ήθελα να επιβεβαιώσω όπως και τηλεφωνικώς σας διαβεβαίωσα ότι ευχαρίστως αναλαμβάνουμε την κατασκευή Αγροτικού Ιατρείου στο Γκιρί (Β.Καμερούν) με προϋπολογισμό ανοικοδομήσεως €16.000 και έξοδα αναγκαίου εξοπλισμού ύψους €6000.

   † Ο Καμερούν Γρηγόριος