ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΝΤΡΩΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
  ΚΟΝΓΚΟ

   Α.Εκκλησιαστική Ακαδημία

   Από το Σεβ, Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο λάβαμε τις επιστολές:

   1η Επιστολή:

   Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του Δ. Συμβουλίου της Αδελφότητος Εξωτερικής Ιεραποστολής εν Θεσσαλονίκη.

   Πάλιν μου δίδετε την ευχάριστη ευκαιρία να σας απευθύνω δυο λόγους θερμής ευχαριστίας.

   Έλαβα το ποσόν των €30.000, ως ενίσχυσιν δια την προώθησιν της ανεγέρσεως της Εκκλησιαστικής ακαδημίας μας εις Kinshasa του Congo. Ευγνωμόνως σας ευχαριστώ. Σας παραθέτω φωτογραφία της καταστάσεως της οικοδομής πρό δύο μηνών, και άλλην, μετά εργασίαν δύω μηνών.

   Πρόδηλη η πρόοδος. Σε ένα μήνα στεγάζεται το 1/3 του συγκροτήματος.

   Οι συνεργάται είναι σοβαρός λόγος προόδου των ιεραποστολικών μας έργων ευλογία Θεού!

   Σε μεταγενέστερη επιστολή και πάλιν ο Σεβ. μας γράφει:

   Το έργο προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Με ενδιαφέρον αδιάπτωτο. Με πόθο και πίστη θα τελιεώσει. Βέβαια το χαίρονται οι φίλοι της Ιεραποστολής και μάλιστα όσοι συμβάλλουν οικονομικά. Φυσικόν! Έργον πνευματικής υποδομής. Ίσως να αρχίσει η λειτουργία της Ακαδημίας το προσεχές έτος. Γένοιτο!

   Β. Μια καινούρια τοπική εκκλησία

   Επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιγνάτιος μας γράφει:

   2η Επιστολή:

   Στο Bazangungu του Bra Congo 240 νεοφώτιστοι Ορθόδοξοι, σε νεοοικοδομούμενο Ναό, με νεοχειροτονημένο ιερέα, αρχίζουν τη νέα φωτεινή εν Χριστώ λυτρωμένη ζωή τους.

   Στη φωτογραφία από τη βάπτισή την πρώτη τους Θ. Λειτουργία, όπου εκοινώνησαν για πρώτη φορά.

   «Όποιος δεν έζησε τέτοιες άγιες συγκινήσεις! …»

   Στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητός σας και τους συνεργάτες και δωρητάς μας

   Διάπυρες ευχές

   Ο Κεντρώας Ιγνάτιος

   Γ. Η Καινή Διαθήκη στα γαλλικά

   Στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο εκφράσαμε την άποψη κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της Αδελφότητάς μας στη Θεσσαλονίκη, ότι Ορθόδοξες Ιεραποστολές στερούνται ενός βασικού και πνευματικού όπλου και μέσου για την ιεραποστολική γεωργία και σπορά, την Καινή Διαθήκη. Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν εκδίδουν την Καινή Διαθήκη στις γλώσσες των διαφόρων λαών όπου εργάζονται ιεραποστολικά ώστε οι Ορθόδοξοι πιστοί να μελετούν τον Λόγο του Θεού και να γνωρίζουν τον Χριστό και να οικοδομούνται πνευματικά.

   Ο Σεβ. μας απεκάλυψε ότι συμφωνεί με την διαπίστωση αυτή για την έλλειψη της Καινής Διαθήκης και ότι είναι και δικός του πόθος και σκέψη από παλαιότερα, να προβεί στην έκδοση της Καινής Διαθήκης, εάν το επιτρέψουν τα οικονομικά και υπάρξουν δωρητές.

   Η Αδελφότητά μας ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Σεβασμιωτάτου και μετά από συνεννοήσεις προέβη στην χρηματοδότηση με το ποσό των 20.000€για την έκδοση της Καινής Διαθήκης στα γαλλικά σε 10.000 αντίτυπα τα οποία θα μοιραστούν δωρεάν στην Ι. Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής. Ποθούμε η Καινή Διαθήκη να μπει στα σπίτια των Αφρικανών Ορθοδόξων οικογενειών Κονγκολέζων, να την μελετούν και να κατανοούν βαθύτερα το Θέλημα του Θεού ώστε να γίνονται πιο πνευματικοί και συνειδητοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

   Ευχαριστούμε το Θεό γιατί μας αξιώνει να συμβάλλουμε στην πρώτη έκδοση Καινής Διαθήκης από Μητρόπολη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική. Από την εμπειρία του Σεβασμιωτάτου ότι ωφελούνται πάρα πολύ οι πιστοί από το ετήσιο ημερολόγιο που εκδίδει και το οποίο περιέχει ορθόδοξες σκέψεις και μηνύματα, είμαστε βέβαιοι ότι θα ωφεληθούν πολύ περισσότερο πνευματικά οι πιστοί από τη μελέτη της Καινής Διαθήκης. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

   Επιθυμούμε να βοηθήσουμε κι άλλες Μητροπόλεις, εάν το θέλουν να εκδώσουν Καινές Διαθήκες και να τις μοιράζουν δωρεάν στο Ορθόδοξο ποίμνιό τους, στις ομιλούμενες γλώσσες των επαρχιών τους.

   Πιστεύουμε ότι η Ιεραποστολή δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο κτίσιμο Ι. Ναών, οικιών, ιατρείων και άλλων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και στην απόκτηση υλικών μέσων, δηλαδή μόνο εις πλάτος και εις αριθμητική αύξηση του ποιμνίου, αλλά προπάντων εις την εις βάθος καλλιέργεια αυτού.

   Η έκδοση και διανομή κατηχητικών, οικοδομητικών και πνευματικών φυλλαδίων με κέντρο την Αγία Γραφή μαζί με την λειτουργική παράδοση πρέπει να είναι το κέντρο της Ιεραποστολικής εργασίας.

   Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, ονειρευόμαστε να δούμε την κάθε Ι. Μητρόπολη και επισκοπή του Πατριαρχείου να ιδρύσει βιβλιοπωλεία με Ορθόδοξα βιβλία στην κάθε πρωτεύουσα των κρατών που εδρεύουν. Οι Ρωμαιοκαθολικοί (παπικοί) και οι Προτεστάντες έχουν τέτοια βιβλιοπωλεία. Εμείς οι Ορθόδοξοι δεν έχουμε; Πού είναι οι επίσημες μεταφράσεις της Καινής Διαθήκης από το Ορθόδοξο Ελληνικό Εκκλησιαστικό κείμενο σε άλλες γλώσσες και εγκεκριμένες από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία.

   Είναι καιρός η Ορθόδοξη Ιεραποστολή να περάσει από τον αυτοσχεδιασμό στον συλλογικό σχεδιασμό με μελλοντική προοπτική και ιεραποστολικούς στόχους και σκοπούς.

   Δ. Ραδιοφωνικοί Σταθμοί

   Η Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής στο Κονγκό, υπό την καθοδήγηση του Σεβ. Μητρ. Κ. Ιγνατίου λειτουργεί τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι εκπέμπουν Ορθόδοξα προγράμματα και μηνύματα.

   Στους στόχους του Σεβασμιωτάτου είναι να ιδρύσει και τέταρτο Ραδιοφωνικό Σταθμό στο Point Noire.

   Θεωρούμε ότι οι Ορθόδοξοι ραδιοφωνικοί σταθμοί εντάσσονται στα πλαίσια της συστηματικής και μελετημένης ιεραποστολικής εργασίας και αποδίδουν πολλούς πνευματικούς καρπούς. Τα Ορθόδοξα μηνύματα ακούγονται από όλο το λαό, ο λαός μαθαίνει για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Γι’ αυτό και η αδελφότητά μας θέλησε να συμβάλλει με οικονομική ενίσχυση στην ίδρυση του τέταρτου Ραδιοφωνικού σταθμού στο Point Noire με το ποσό των 10.000€ με δωρεά μέλους της Αδελφότητας. Ενθαρρύνουμε κι άλλες Μητροπόλεις να ιδρύσουν και λειτουργήσουν Ορθόδοξους Ραδιοφωνικούς σταθμούς.

   Ε. Απεβίωσαν δύο ιερείς Κονγκολέζοι

   α) ο π. Γεράσιμος, από τους παλαιότερους ιερείς της επαρχίας Κολουέζι.

   Ο Γέρο Πλάτανος έπεσε.

   Ο πατήρ Γεράσιμος, ο Πατέρας των Ιερέων, ο ντόπιος Πατέρας στο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο Κολουέζι του Κονγκό.

   Γεννηθείς τω 1913, γνήσιος Καταγκέζος, με αρχές και ιδανικά. Επί αρχιερέως Νικοδήμου, τω 1975 χειροτονείται Διάκος, επιλέγεται μεταξύ άλλων υποψηφίων, για το ενδιαφέρον και το ζήλο που έδειχνε για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

   Το 1976 χειροτονείται Ιερέας.

   Από τότε μέχρι την ημέρα της κοιμήσεώς του , ακούραστος διακονούσε στο Άγιο Θυσιαστήριο. Ενορία του στο χωριό Τσαμπούλα ο «Άγιος Γεράσιμος». Στην πλούσια φυλωσιά του αναζωογονούσε κι ενθάρρυνε λαϊκούς και κληρικούς με το πετραχήλι του.

   Οικογενειάρχης με αρκετά προβλήματα, η πρεσβυτέρα του χρόνια παιδευότανε με την άνοια. 8 παιδιά, πολλά εγγόνια και δισέγγονα. Όμως αυτό δεν του γίνονταν εμπόδιο στις υποχρεώσεις της διακονίας του. Μέχρι τελευταία, με το ποδήλατό του, 1 ώρα διαδρομή σε χωραφόδρομο, ερχόταν στο Κέντρο της Ιεραποστολής στις συνάξεις των Ιερέων. Εκτός αυτού, όταν παρουσιαζότανε ανάγκη πήγαινε για Θ. Λειτουργία κι άλλες ακολουθίες σε άλλες ενορίες που στερούνται ιερέα.

   Τον σεβόμασταν και τον αγαπούσαμε όλοι, το θεωρούσαμε μεγάλη ευλογία να πάρουμε την ευχή του. Μα ιδιαιτέρως τον αγαπούσαν οι ενορίτες του, μικροί και μεγάλοι, ήταν ο Φύλακας άγγελος της ενορίας του. Συγκέντρωνε τα νέα παιδιά της Ενορίας του, τα νουθετούσε, τα συμβούλευε και τα κρατούσε στην αγκαλιά της Εκκλησίας. Ήταν ένα ανθρώπινο νεανικό μελίσσι!

   Συνεργάστηκε πολύ καλά με τους Ιεραποστόλους, παπά Κοσμά και πατέρα Μελέτιο, και με τους Μητροπολίτες, τον Μακαριστό Τιμόθεο Κοντομέρκο και με τον σεβ. Ιγνάτιο Μαδενλίδη, τον νυν Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής.

   Μέχρι τελευταία ασχολείτο και με την καλλιέργεια της γης και δίδασκε μ’ αυτόν τον τρόπο όλα τα νέα παιδιά την εργασία, αλλά έκανε και φιλανθρωπία.

   Τον αγαπούσε ο Θεός, γιατί κι αυτός τον αγαπούσε σωστά κι ήταν πιστός Χριστιανός. Μέχρι τελευταία διατηρούσε τη μνήμη, αγωνιζόταν, κοινωνούσε των αχράντων μυστηρίων και με το χαμόγελο στα χείλη στο Νοσοκομείο του Αγίου Νεκταρίου παρέδωσε στον Κύριό Του την τελευταία του πνοή.

   Αιωνία του η μνήμη.

   Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια.

   Οι γνωστοί και φίλοι, Χριστιανοί και μη, τον τίμησαν εν ζωή αλλά κι η κηδεία του ήταν πάνδημη. Όλοι στο Κολουέζι στον αγ. Γεώργιο πέρασαν να ασπασθούν το λείψανο του και να του πουν το τελευταίο αντίο.

   Μια επιθυμία του όμως δεν πραγματοποιήθηκε, τουλάχιστον εδώ εν ζωή. Ήθελε πολύ να προσκυνήσει το λείψανο του αγ. Γερασίμου στην Κεφαλονιά!

   Αυτό το άφησε για την άλλη ζωή.

   Εκ του Ιεραποστολικού Κλιμακίου Κολουέζι

   Μητέρα Θεανώ

   β) Ο π. Δαβίδ από την Κινσάσα

   Ο π. Δαβίδ, από τους παλαιότερους ιερείς της πρωτεύουσας του Congo Kinshasa , παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο την 3/2/2006 στη Θεσσαλονίκη. ΄Ηλθε να νοσηλευτεί στο ΑΧΕΠΑ πάσχων από βαριά αρρώστια, με τη μέριμνα του Συνδέσμου Λειτουργών υγείας Εξωτερικής Ιεραποστολής και δυστυχώς υπέκυψε. Ήταν πράος και υπομονητικός και σε όλους έκανε εντύπωση το χαμόγελο και το ήθος του.

   Η Ομάδα Πρόνοιας του Νοσοσκομείου ΑΧΕΠΑ υπό την καθοδήγηση του αρχ. Μιχαήλ Σαντοριναίου και η Αδελφότητα Ορθοδόξου εξωτερικής Ιεραποστολής μερίμνησαν για την κηδεία και τον ενταφιασμό του αειμνήστου π. Δαβίδ στα κοιμητήρια του Ευόσμου.

   Η κηδεία τελέστηκε σε ένα ήσυχο και αρκετά πνευματικό περιβάλλον. Μέλη της ομάδας αγάπης Πρόνοιας του ΑΧΕΠΑ, της Αδελφότητας Εξωτερικής Ιεραποστολής, παρέστησαν στην κηδεία. Επίσης από το Congo ήλθαν και παρέστησαν η κόρη και συγγενείς του θανόντος, ο διπλωματικός εκπρόσωπος του Congo στην Αθήνα και πολλοί Κονγκολέζοι από τη Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ο π. Δαβίδ ήταν και ήρωας της πατρίδος του, γιατί αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία και ανεξαρτησία του Κονγκό.

   Ανεξιχνίαστες και ανερμήνευτες οι βουλές του Κυρίου. Ιεραπόστολοι από την Ελλάδα πεθαίνουν και αφήνουν τα λείψανά τους στην Αφρικανική Ήπειρο (πχ π. Χρ. Παπασαραντόπουλος, π. Χαρίτων Πνευματικάκις, π. Κοσμάς Γρηγοριάτης, η μάμα Ζαχαρίου Σταυρίτσα κα), ενώ ιερείς όπως ο π. Δαβίδ από το Κονγκό κηδεύεται στην Ελλάδα. Εμείς ως Εξωτερική Ιεραποστολή νομίζουμε ότι πράξαμε το καθήκον μας όχι μόνο με την διεκπεραίωση όλων των σχετικών διαδικασιών για την κηδεία, αλλά και με την συμμετοχή μας στην τέλεση του τεσσαρακονθήμερου μνημόσυνου στον Ι. Ναό Αγίου Λουκά του ΑΧΕΠΑ.

   Η τελεία ισότητα και ενότητα των ανθρώπων και των λαών ολοκληρώνεται εις την βασιλεία των Ουρανών. Εκεί βρίσκονται πλέον οι ψυχές των δύο κοιμηθέντων Κονγκολέζων ιερέων, του π. Γερασίμου και του π. Δαβίδ, όπου προσεύχονται κα συλλειτουργούν στο υπερουράνιο και νοερό θυσιαστήριο με όλους τους αγίους.

   Αιωνία σας η μνήμη!