ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ KANANGA-ΚΟΝΓΚΟ

  Υπο: Ολυμπίας Χρυσικού

   Στην Kananga του Congo, στην καρδιά της Αφρικής, συνεχίζεται ως σήμερα το ορθόδοξο ιεραποστολικό έργο, το σπόρο του οποίου έσπειρε το 1972 ο αείμνηστος π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος.

   ’ξιος συνεχιστής του ως το 1998 ο αείμνηστος π. Χαρίτων Πνευματικάκης δούλεψε με αυτοθυσία και τέλεια αυταπάρνηση. Κι ο σπόρος φύτρωσε, μεγάλωσε και σήμερα 33 χρόνια μετά δοξάζουμε τον ’γιο Θεό για τους ώριμους γλυκούς καρπούς που αποδίδει.

   Ο Επίσκοπος Κεντρώας Αφρικής και πάσης Ισημερίας κ.κ. Ιγνάτιος Μαδενλίδης συνεχίζει την καθοδήγηση αυτού του έργου, από το 1998 ως το 2003 ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και έκτοτε από τον Επισκοπικό Θρόνο ανοίγοντας όλο και νέες προοπτικές και νέους τομείς για να ανταποκριθεί στη δίψα για την αναζήτηση της αλήθειας των ιθαγενών.

   23 ιερείς, 2 διάκονοι, 4 μοναχοί, όλοι ιθαγενείς και 8 αδελφές από την Ελλάδα, νοσηλεύτριες και εκπαιδευτικοί, μέλη των αδελφοτήτων ΤΑΒΙΘΑ, ΑΜΠΕΛΟΣ, ΛΥΧΝΙΑ, ΟΙΚΟΔΟΜΗ, ΕΛΠΙΣ, συνεργαζομένων με την αδελφότητα Θεολόγων ο «ΣΩΤΗΡ», εργάζονται και συνεργάζονται για την στερέωση και αύξηση του ιεραποστολικού έργου στη Kananga και τα ενδότερα.

   Έχουν ιδρυθεί περισσότερες από 200 ενορίες που διαθέτουν μεγαλόπρεπους ή μικρούς από άχυρα και χόρτα κατασκευασμένους ναούς.

   Οι ιερείς καθόλον το έτος πραγματοποιούν ιεραποστολικές εξορμήσεις στα ενδότερα, και κυρίως κατά τις εορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων.

   Είναι αμέτρητοι οι ιθαγενείς που φτάνουν στο Κέντρο της Ιεραποστολής κάθε χρόνο στις γιορτές των Χριστουγέννων και Πάσχα για να βαπτιστούν , να τελέσουν το μυστήριο του γάμου τους και να γυρίσουν μετά, από μια ζεστή και αδελφική φιλοξενία στον ξενώνα «ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ» της ιεραποστολής, στις πτωχές καθημερινές τους ασχολίες ευλογημένοι και πνευματικά πλούσιοι.

   Σεμινάρια πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για τη μόρφωση και επιμόρφωση των ιερέων.

   Το ιατρείο και το σχολείο «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ» συμπληρώνουν και προσθέτουν και το φιλανθρωπικό και κοινωνικό στοιχείο στο μεγάλο και πρωτεύον έργο του ευαγγελισμού των ιθαγενών.

   Χιλιάδες όλο το χρόνο, αμέτρητοι καθημερινά, οι ασθενείς, οι πονεμένοι, αδιακρίτως θρησκεύματος και κοινωνικής τάξεως φτάνουν στο ιατρείο με προστάτη του τον ’γιο Παντελεήμονα για να βρουν την υγεία τους, κι όλοι ευγνώμονες επανέρχονται συχνά για να ευχαριστήσουν με δάκρυα τον ’γιο και τις αδελφές.

   Περισσότεροι από 900 μαθητές όλων των βαθμίδων παίρνουν κάθε χρόνο μέσα στα εκπαιδευτήρια «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ» άρτια μόρφωση και αγωγή. Οι σπουδές είναι δωρεάν και όλα λειτουργούν και προχωρούν με τις από καρδίας προσφορές αγαπητών αδελφών εν Χριστώ στην Ελλάδα.

   Το σχολείο ετοιμάζει τα αυριανά στελέχη της Εκκλησίας και της κοινωνίας, ήδη άρχισε να φαίνεται αυτό και οι τοπικοί παράγοντες το αναγνωρίζουν και θεωρούν προνομιούχο τον μικρό Κονγκολέζο που θα έχει την Χάρη να μπει και να τελειώσει αυτό το σχολείο.

   Χαρά και ενίσχυση αποτελεί για όσους εργάζονται εκεί οι επισκέψεις και η προσωπική εργασία και προσφορά ιερέων και επιστημόνων από την Ελλάδα, ιατρών, τεχνικών, που με ενθουσιασμό και χαρά προσφέρουν έργο αγάπης κατά την περίοδο των διακοπών τους.

   Ο ραδιοφωνικός Σταθμός που λειτουργεί από το Μάρτιο του 2001 φέρνει το μήνυμα της Ορθοδοξίας σε χωριά και τόπους μέχρι και 360 χιλιόμετρα από το κέντρο της Kananga.

   « Ο αστήρ ο λαμπρός, ο πρωϊνός» αυτό είναι το όνομα του, κάνει να λάμπουν οι λευκές ψυχές των μαύρων αδελφών λουσμένες μέσα στη χάρη του Παναγίου Πνεύματος.

   Όσοι εργάζονται στο Ιεραποστολικό έργο της Kananga είναι πεπεισμένοι ότι ο Θεός «θέλει πάντας σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν» και δοξάζουν τον ’γιο Θεό και επικαλούνται την χάρη Του και του ζητούν να ευλογεί την «άμπελον ταύτην» στην Καρδιά της Αφρικής για να δοξάζεται το Πανάγιο όνομά του Τριαδικού Θεού και στην Αφρική τώρα και πάντα και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

   Μικρό σχόλιο: Το ιεραποστολικό κλιμάκιο της Kananga στο Κονγκό είναι ίσως το πιο οργανωμένο κλιμάκιο της Ορθοδόξου Ιεραποστολής στην Αφρική και αποτελεί πρότυπο προς μίμηση και των άλλων κλιμακίων. Αυτό οφείλεται τόσο στα στερεά πνευματικά θεμέλια που έθεσαν οι αείμνηστοι ιεραπόστολοι π.Χρυσ. Παπασαραντόπουλος, π.Χαρ. Πνευματικάκης και ο νύν Μητρ. Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος, όσο και στη βοήθεια που προσφέρουν επί σειρά ετών με ζήλο και αυταπάρνηση οι αφιερωμένοι συνεργάτες αυτών, αδελφοί και αδελφές. Το έργο τους είναι ανεκτίμητο, την σπουδαιότητα του οποίου θα τους φανερώσει ο Θεός στην Βασιλεία των Ουρανών.

   Εμείς συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τους συνεργούς των Ιεραποστόλων και προτρέπουμε κι άλλους να τους μιμηθούν γιατί οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες που ενδεχομένως υπάρχουν και τους μεγαλοποιεί ο πονηρός είναι ασήμαντοι έναντι της χάριτος και του μισθού που θα λάβουν από τον δωρεοδότη Κύριο.

  Το σύνθημά μας είναι :
  « Γίνεσθε κι εσείς συνεργοί των Ιεραποστόλων
  τολμήστε, αποφασίστε,
  η Ιεραποστολή σας περιμένει».