ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΚΑΝΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
  (Ανταπόκριση)
  «Επί το άροτρον… στο γεώργιον του Θεού»

   Συνεχίζεται το έργο του Κυρίου μας, το έργο του ευαγγελισμού ψυχών στην Γκάνα της Δυτικής Αφρικής. Ένα έργο ευλογημένο και γεμάτο ελπίδα.

   Αυτό το μήνυμα φέρνει ο κάθε ιεραπόστολος-διάκονος της Εκκλησίας μας στις ψυχές των ανθρώπων, οι οποίοι με ελεύθερη βούληση και αυθόρμητη διάθεση ζητούν να μάθουν, να βιώσουν, να συμμετάσχουν, να προσφέρουν…

  • Στις 25 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση επι τη λήξη των μαθημάτων της Επαγγελματικής μας Σχολής «Απόστολος Πέτρος» στο ιστορικό για τους ορθοδόξους Γκανέζους χωριό Larteh.

   Όλοι τους επαίνεσαν το επιτελούμενο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και εκφράστηκαν κολακευτικά για την προσφορά της σχολής μας στην εκπαίδευση της χώρας.

   Γενναία προσφορά της Αδελφότητας Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης! Ευγνωμόνως ευχαριστούμε.

  • Την Δευτέρα 27 Ιουνίου το πρωί τελέσθηκε ο Αγιασμός Θεμελιώσεως του νέου Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην πόλη της Tema, όπου και το εμπορικό λιμάνι ολοκλήρου της χώρας της Γκάνα.

   Εκεί σ’ενα οικόπεδο ακριβώς δίπλα στην θάλασσα με θέα τον κόλπο της Γουινέας και τον ατλαντικό ωκεανό που μας δώρισε ο Αλκιβιάδης Κάππας, θα κτισθεί από την ναυτιλιακή εταιρεία του κ.Παναγιώτη Τσάκου Ιερός Ναός βυζαντινού ρυθμού, μ’ένα φωτεινό σταυρό.

  • Το Σάββατο 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του Οργανισμού Ορθόδοξων Νέων Γκάνας (Orthodox Youth Organization of Ghana) στον Καθεδρικό Ναό της πρωτεύουσας Άκκρα..

   Μια ευκαιρία γνωριμίας, εκφράσεως αγωνιών, προβλημάτων, προοπτικών, προτάσεων, μα πάνω απ’όλα πως θα συμβάλλουμε καλύτερα στο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γκάνα.

  • Την 27 Ιουλίου ημέρα της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος, ο Επίσκοπος είχε προσκαλέσει όλους του ιερείς της τοπικής Εκκλησίας σε έκτακτη Ιερατική Σύναξη.

   Ο Επίσκοπος αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο των κληρικών στην τοπική Εκκλησία, στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις τους.Καλωσόρισε τους τελειόφοιτους σπουδαστές του Εκκλησιαστικού Σεμιναρίου της Κένυας και παρουσίασε αναλυτικά τις νέες βάσεις και δομές στον τομέα της διοικήσεως της Ιεράς Επισκοπής. Επίσης αναφέρθηκε στον τομέα της Πνευματικής Οικοδομής-κατ’εξοχήν έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας- και κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στα νέα προγράμματα διακονίας του Λόγου και της Λειτουργικής ζωής.

  • Την Κυριακή 7η Αυγούστου εορτάσθηκε η πανήγυρης του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πρωτεύουσα Άκκρα με την συμμετοχή πλήθους πιστών από την πόλη και τα πέριξ χωριά.

  • Την Κυριακή 14 Αυγούστου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Kasoa. Την ίδια μέρα ο Θεοφιλέστατος επισκέφθηκε το χωριό Teacher-Mantey της Ανατολικής Γκάνας, όπου τέλεσε τον Αγιασμό Θεμελιώσεως του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνος.

  • Φεύγοντας από εκεί κατευθύνθηκε στο χωριό Domeabra με τους δυναμικούς ενορίτες και τον δραστήριο ιερέα π.Ανδρέα Darko όπου τέλεσε τον Αγιασμό Θεμελιώσεως του Νηπιαγωγείου, σε μεγάλο οικόπεδο το οποίο προσέφερε ο τσίφ της περιοχής στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

   Τον δεκαπενταύγουστο ο Θεοφιλέστατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο χωριό Odina Oguaa της κεντρικής Γκάνας και στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Λύσσης, δωρεά της οικογενείας του κ. Παναγιώτη Μαλλή εκ Κύπρου.

  • Το Σάββατο 20 Αυγούστου έλαβε χώρα, η συνέλευση του Συλλόγου Ορθοδόξων Γυναικών με εκπροσώπους από τα παραρτήματα όλων των ενοριών της Γκάνα.

  • Την Κυριακή 21 Αυγούστου στο χωριό Suedru και στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα κατά Χριστόν σαλού τελέσθηκε ομαδική Βάπτιση 38 ατόμων από τον Επίσκοπο.

   Το τετραήμερο 25-28 Αυγούστου διοργανώθηκε Κατασκηνωτική Συνάντηση 2005 (Camp Meeting 2005) στο χωριό Teacher Mandey της ανατολικής Γκάνα με θέμα «Γνώσεσθε στην αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιωανν. 8,32).

   Παρόντες εκεί όλες οι ενορίες με τους ιερείς και τους πιστούς.

   Παρόντες οι Ορθόδοξοι Χριστιανικοί Σύλλογοι Νέων, Γυναικών, τα κατηχητόπουλα και πολλοί προσκεκλημένοι από τα γύρω χωριά.

  • Την Κυριακή 4η Σεπτεμβρίου επισκεφθήκαμε το μακρυνό χωριό της κεντρικής Γκάνα Ανταντάν, όπου ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Πέτρου και το σχολείο της Επισκοπής.

  • Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου επισκεφθήκαμε το χωριό Κουανσίμουα όπου τελείωσε προ ολίγου η ανέγερση ενός επί πλέον σχολείου με την ονομασία « Η ΦΛΩΡΙΝΑ».

   Το σχολείο αυτό είχε αρχίσει να κτίζεται το 2004 με την φροντίδα του τότε επισκόπου Γκάνας κ. Παντελεήμονος. Φέτος και μετά από γενναία πρόσθετη εισφορά ευλαβών χριστιανών από την Φλώρινα, αποπερατώθηκε.

  • Άλλη μια ωραία ευκαιρία διακονίας είχαμε στο χωριό Αμπέτσεκουά, όπου την Κυριακή 18η Σεπτεμβρίου εορτάσαμε στον ομώνυμο Ιερό Ναό την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανευφήμου Ευφημίας και ακολούθησε κατήχηση.

  • Την Τετάρτη 21η Σεπτεμβρίου επισκεφθήκαμε για πολλοστή φορά τα χωριά Ντομεάμπρα και Τήτσερ-Μαντέ της ανατολικής Γκάνα, όπου εδώ κι ενάμιση μήνα ξεκίνησαν δύο έργα, ένα σχολείο και ένας Ιερός Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Τρύφωνα.

   Και στα δύο οι οικοδομικές εργασίες έχουν προχωρήσει αρκετά και σύμφωνα με την υπόσχεση του εργολάβου τα έργα θα παραδοθούν προ των Χριστουγέννων.

   Τέλος την Κυριακή 25η Σεπτεμβρίου επισκεφθήκαμε το κεφαλοχώρι της κεντρικής Γκάνας Αμποντόμ και συνεορτάσάμε στην πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

   Ο ελληνομαθής ιερέας και αρχιερατικός επίτροπος της περιοχής πατήρ Ιάκωβος και οι Ορθόδοξοι μας εξέφρασαν το αίτημα τους για ένα Ορθόδοξο Σχολείο και ένα μικρό Ιεραποστολικό κέντρο. Και πράγματι το αίτημα τους είναι λογικό, γιατί πολλά μπορούν να προσφέρουν τα δύο τούτα κτίρια στην διακονία του έργου της Εκκλησίας μας στην μεγάλη αυτή περιοχή της κεντρικής Γκάνα.

   Το χέρι του Θεού ευλογεί την χώρα αυτή για άλλη μια φορά και χαρίζει στους πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας ελπίδα και δύναμη για το μέλλον. Όλοι εμείς εδώ γινόμαστε τα όργανα Του στην διακονία ενός μεγάλου Έργου που λέγεται Ιεραποστολή, κατ’εξοχήν έργου της Εκκλησίας μας.

   Δοξασμένο το Ονομά Του!

   Εκ της Ιεράς Επισκοπής Γκάνας