ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΕΡΟΥΝ
  (Ανταπόκριση του Σεβ. Μητροπολίτη κ.Γρηγορίου)

   Αγαπητοί, κ.Πρόεδρε και μέλη της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

   Παρακαλώ δεχθείτε τις ευχαριστίες μου για την αγάπη με την οποία περιβάλλετε το Ιεραποστολικό έργο της Μητροπόλεως Καμερούν.

   Σας αποστέλλω την σχετική απόδειξη της παραλαβής του ποσού των 10000 Ευρώ τα οποία αποστείλατε εις τον λογαριασμό της καθ’ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν δια το ταπεινό έργο ημών προς τους πεινώντας αδελφούς υμών.

   Η προσφορά της Αδελφότητός σας είναι πολύ σημαντική δια την πορεία όλου του Ιεραποστολικού έργου στα όρια της Μητροπόλεως Καμερούν καθόσον η φιλανθρωπία αποτελεί βασικό κριτήριο και μαρτυρία κάθε Ορθοδόξου Ιεραποστολικής προσπάθειας.

   Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι με παλαιότερη δωρεά της Αδελφότητά σας πραγματοποιήσαμε την έκδοσιν του δευτέρου μέρους της Ορθοδόξου Κατηχήσεως. Σας αποστέλλω σχετικό αντίγραφο και μετάφρασιν του προλογικού μου σημειώματος.

   Σας ενημερώνω σχετικά με την αξιοποίησιν του ποσού των 20000 Ευρώ τα οποία απέστειλε η Αδελφότης σας δια την οργάνωσιν και δια μόρφωσιν του Θεολογικού Σεμιναρίου ο «Αγιος Μάρκος».

   Επίσης θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι στις άμεσες προτεραιότητές μας δια την καλυτέραν οργάνωσιν του Ιεραποστολικού μας έργου και την μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον χώρο της πρωτευούσης κρίνεται αναγκαία και επείγουσα:

    1. Η αγορά οικοπέδου σε κεντρικό σημείο της πόλεως και η επ’αυτού κατασκευή χαρακτηριστικού βυζαντινού ναού και οικοδομικού συγκροτήματος το οποίο θα περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφεία Μητροπόλεως και Ιεραποστολικού συντονισμού, βιβλιοπωλείον, έκθεσιν-ξενάγησιν Ορθοδοξίας, αίθουσα Η/Υ, δωμάτια φιλοξενίας, αίθουσα συνεστιάσεως, σεμιναρίων, χώρων αθλοπαιδίων κλπ. Βέβαια πρόκειται δια μεγαλόπνοον σχέδιον το οποίον θα υλοποιηθεί κλιμακωτά και θα ενταχθεί σε πενταετή και δεκαετή προγραμματισμόν. Πιστεύουμε ότι θα είναι ο κομβικός σύνδεσμος όλης της Ιεραποστολικής προσπάθειας στην κεντρο-δυτική Αφρική.

    2. Σε αναπλήρωση αυτού του σημαντικού χώρου προσανατολιζόμαστε στην κατασκευή μικρότερου χώρου συγκεντρώσεως των πιστών στον χώρο του καθεδρικού ναού της Ελληνικής Κοινότητος. Πρόκειται δια δύο αίθουσες πολλαπλών χρήσεων (ισόγειον και πρώτος όροφος) εξωτερικών διαστάσεων 12μ.*8μ με 2WC και εσωτερικήν σκάλα. Ο προϋπολογισμός φθάνει τις 70000 Ευρώ και θα κατασκευασθεί κλιμακωτά, πρώτα ο ισόγειος χώρος και μετά ο πρώτος όροφος. Σας αποστέλλω σχετικά σχέδια.

    3. Εις το Β.Καμερούν και συγκεκριμένα εις το χωρίον Τσατίμπαλι μας εδώρησαν οικόπεδο 4 εκταρίων όπου σύντομα ( τους επόμενους μήνες) θα κατασκευάσουμε την Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης δωρεά ευσεβούς Ελληνίδος εξ Αμερικής.

    Ο τόπος είναι στρατηγικής σημασίας δια την οργάνωσιν του Ιεραποστολικού έργου και επιπλέον προσφέρει εύκολη πρόσβαση(είναι επάνω σε δρόμο ο οποίος είναι βατός ακόμα και την περίοδο των βροχών) και είναι ιδανικός δια την δημιουργία Ιεραποστολικού Κέντρου και φάρμας με καλλιέργειες και οργάνωση πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων καθώς και τεχνικού εργαστηρίου.

    Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο Ιεραποστολικό Κέντρο μπορεί να αναμορφώση όλη την περιοχή και να συμβάλλει σε έναν άλλο τρόπο πιο οργανωμένης Ιεραποστολής με ουσιαστικές προτάσεις στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής.

    Ο προϋπολογισμός του έργου δεν έχει ακόμα καθοριστεί διότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η σχετική μελέτη. Σύντομα θα έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση.

    4.Κατασκευή Αγροτικού Ιατρείου εις Γκιρί(Β.Καμερούν).
    Προϋπολογισμός 16000 Ευρώ. Εξοπλισμός 6000 Ευρώ.

    5. Κατασκευή Ιερού Ναού εις Ν.Τσαντ προϋπολογισμός
    30000 Ευρώ

    6.Κατασκευή εξαταξίου Δημοτικού Σχολείου εις Ν.Τσαντ στο χωριό Μπομελέ το οπίο είναι αμιγώς Ορθόδοξο (και οι δάσκαλοι του σχολείου είναι Ορθόδοξοι) το οποίο στεγάζεται σε χορτοκαλύβες σήμερα. Προυπολογισμός 77000 Ευρώ οι 6 τάξεις (χωρίς γραφείο διδασκάλων-γραμματεία και τουαλέτες).

    7.Αγορά και μεταφορά λαμαρινών και ξυλείας δια την στέγαση 5 πλινθοκτιστών πρόχειρων ναών(Β.Καμερούν) 3500 Ευρώ.

    8.Πρόγραμμα διανομής γραφικής ύλης (τετράδια, μολύβια,γόμες)σε οικογένειες προσφύγων από την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία 2000 Ευρώ.

    9.Πρόγραμμα διανομής βοηθείας σε φάρμακα, είδη καθαριότητας, ατομικής υγιεινής και τρόφιμα στην Κρατική Μικτή Φυλακή του Mbalmayo για 900 κρατούμενους μεταξύ των οποίων και παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στην φυλακή από φυλακισμένες μητέρες. Προυπολογισμός 20000 Ευρώ

   Ταύτα πάντα παραθέτων εις την υμετέραν φιλάδελφων κρίσιν και ευχόμενος πάσαν παρά του Κυρίου χάριν και ευλογίαν εις πάντας υμάς διατελώ μετά της εν Κυρίω αγάπη.

   Ο Καμερούν Γρηγόριος.

>