Δραστηριότητες στην Ι.Μητρόπολη Κένυας
  Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2005

   Το ξεκίνημα του νέου Ακαδημαϊκού έτους πάντοτε δίνει ζωή στο κέντρο της Ιεραποστολής εδώ στην Κένυα.

   Τεχνική Σχολή, Πατριαρχική Σχολή, Παιδαγωγική Σχολή, Σχολή Ραπτικής και ηλεκτρονικών υπολογιστών, νηπιαγωγείο-δημοτικό και τέλος το ορφανοτροφείο. Χίλιες τόσες ψυχές γέμισαν τις τάξεις, τα γήπεδα, τις εκκλησίες, τις τραπεζαρίες κτλ. Χαρά Θεού!

   Φυλές και γλώσσες όλα μαζί αποτελούν το ωραίο αυτό σκηνικό μιας ταπεινής προσφοράς της Ορθοδόξου τοπικής Εκκλησίας της Κένυας.

   Να μορφωθούν και να καλλιεργηθούν πνευματικά περισσότεροι νέοι και παιδιά. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα που ανοίγει διάπλατα πόρτες για την πνευματική και ακαδημαϊκή διαπαιδαγώγηση των πονεμένων ψυχών της Μαύρης Ηπείρου, Κένυας, Τανζανίας, Ουγκάντα, Γκάνα, Μπουρούντι, Ζιμπάμπουε, Ν.Αφρική, Ζάμβια κτλ.

   Στις 15 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Μακάριος τέλεσε την πρώτη λειτουργία στον μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Σοφίας για όλους τους μαθητές όλων των σχολών που βρίσκονται στο κέντρο της Ιεραποστολής, όπου στο τέλος καλωσόρισε όλους με την ευκαιρία της νέας Ακαδημαϊκής χρονιάς. Κάλεσαν φοιτητές και καθηγητές να συνεργασθούν από κοινού για το καλό της τοπικής Εκκλησίας και εν γένει της κοινωνίας με πίστη, επιμέλεια, ταπείνωση, αφιέρωση και προ παντός φόβο και σοφία Κυρίου.

   Στις 11 μετά τα μαθήματα αναχώρησε για Δ.Κένυα. Διανυκτέρευε στο Κισούμου. Την επομένη τα ξημερώματα έφθασε στην Νότιο Νυάντζα κοντά στην λίμνη Βικτώρια όπου τέλεσε την Θ.Λειτουργία υπαίθρια και στο τέλος μίλησε. Στη συνέχεια τέλεσε το μυστήριο του γάμου ενός ιεροσπουδαστή, της φυλής Λούα, όπου μίλησε ξανά για τη σημασία και το συμβολισμό στο μυστήριο του γάμου. Στο κήρυγμα του το πρωί αναφέρθηκε στον εορτάζοντα Αγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

   Την Κυριακή ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Βόρειο Νάντι όπου διοργανώνεται μια νέα ενορία και λειτούργησε υπαίθρια. Στο τέλος μίλησε επίκαιρα για τον εορτάζοντα Αγιο Ιωάννη Χρυσόστομο ονομάσας την ενορία με το όνομα του Αγίου της ημέρας.

   Πάντα το Πνεύμα το Άγιο οδηγεί τους ανθρώπους στην ανακάλυψη της αλήθειας και της ζωής. Για χρόνια πολλά, σ’ένα απομακρυσμένο χωριό της Κένυας οι άνθρωποι αναζητούσαν την οδό της αυθεντικής χριστιανικής πίστης. Μια ολόκληρη κοινότητα ύστερα από έρευνες και θερμή προσευχή αποφάσισαν να ασπασθούν την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

   Ο ιερέας π.Τιμόθεος που υπηρετεί σε μια γειτονική ενορία πληροφορήθηκε το γεγονός όταν αντιπροσωπεία των ανθρώπων αυτών τον επισκέφθηκαν και του ζήτησαν επίσημα να δεχθούν όλα τα μέλη της κοινότητας.

   Έγιναν όλες οι σχετικές διαδικασίες, βαπτίσθηκαν αφού προηγουμένως κατηχήθηκαν και όταν ήλθε η ώρα ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος προσκλήθηκε να τελέσει την Θεία Λειτουργία στον ταπεινό αλλά πλούσιο πνευματικά ορθόδοξο ναό αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.

   Έτσι η 27η Οκτωβρίου ήταν μια ξεχωριστή μέρα. Ύστερα από ένα μακρινό και κοπιαστικό ταξίδι ο Σεβ. κκ.Μακάριος τέλεσε την Θεία Λειτουργία και μίλησε στους ανθρώπους για πρώτη φορά.

   Μικρό Σχόλιο: Οι δραστηριότητες της Ι.Μητροπόλεως είναι πολλές γιατί πολλές είναι οι δράσεις, οι ενορίες, οι ιερείς (300 ενορίες και 150 ιερείς περίπου) και ποικίλες και πολύ επείγουσες οι πνευματικές ανάγκες. Δουλειά πολύ, αλλά και πολύ χαρά και ευλογία. Θείες Λειτουργίες, κηρύγματα, βαπτίσεις, κατηχήσεις, περιοδείες, λειτουργία σχολείων κ.α. γεννούν τις ευκαιρίες για πολλή δουλειά για τον Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του. Από τις ποικίλες δραστηριότητες λόγω περιορισμένου χώρου επιλέξαμε τις σπουδαιότερες.