ΜΙΚΡΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β’

  21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005


  1. Άφιξη της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου στην Κένυα

  Πρώτη ημέρα. Είκοσι μία (21) του μηνός Δεκεμβρίου 2006.

  Στο αεροδρόμιο της Κένυας υποδέχονται τον Πατριάρχη ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Μακάριος, ο Έλληνας Πρέσβυς κ. Πολύδωρας Κόκονας και ο Επιτετραμμένος Γραμματέας της Αιγύπτου.

  Όλοι μαζί ξεκινούμε για το ιεραποστολικό κέντρο της Ι.Μητροπόλεως στη RIROUTA.

  Μας περιμένουν με ανοικτές τις αγκαλιές όλοι οι Ορθόδοξοι αποτελούν το αληθινό πνευματικό μελίσσι. Ορθάνοικτος ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου μας καλωσορίζει με μελωδίες εκκλησιαστικές και Δοξολογία.

  2. Προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.Μακαρίου.

  «Για τρίτη φορά μας επισκέπτεστε Μακαριώτατε και αυτό δείχνει την αγάπη σας για μας. Η δική μας αγάπη είναι δεδομένη σε εσάς προσωπικά και την Αλεξανδρινή Εκκλησία. Η χαρά μας είναι ειλικρινής και η προσήλωσή μας παντοτινή. Σύνορα η αγάπη του Χριστού μας δεν έχει, γι’ αυτό τη σκορπούμε παντού. Εργαζόμαστε όσο οι δυνάμεις μας επιτρέπουν για το καλό όλων. Το φυτώριο, η Σχολή μας, προσπαθεί να μορφώσει άξιους κληρικούς, ώστε να εργαστούν στον αμπελώνα του Κυρίου. Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε.»

  3. Αντιφώνηση του Πατριάρχου.

  «Ο αγώνας σας είναι και δικός μου. Το λιμάνι που λέγεται Εκκλησία δέχεται όλον τον κόσμο. Σ’ ένα τέτοιο λιμάνι βρίσκομαι απόψε και εγώ να καμαρώσω και να χαρώ για την πρόοδο και προκοπή σας. Κρατάτε την σημαία της Ορθοδοξίας ψηλά και αυτό είναι βάλσαμο στην καρδιά μου. Χαίρομαι όταν μαθαίνω ότι οι πόρτες της μητροπόλεώς σας είναι ανοικτές για τον πονεμένο Αφρικανό, τον ξυπόλυτο περαστικό, τον πεινασμένο και κουρελή φτωχό. Όταν η καρδιά σας δεν ξεχωρίζει δόγματα ή θρησκείες. Όταν το πορτοφόλι σας είναι πάντα ανοικτό έτοιμο να μοιράσει ότι έχει μέσα του, Όταν στην τράπεζα εδώ κάθονται χίλιοι δυο. Χαίρομαι για όλους και σας ευλογώ.

  Σας ευλογώ μέσα που την καρδιά μου και σας ευχαριστώ.

  Σας ευχαριστώ Σεβασμιώτατε, γιατί πρόθυμα πάντα και επάξια μας εκπροσωπείται στα διαθρησκιακά διεθνή συνέδρια. Γιατί βρίσκεστε στο πλευρό του Πατριαρχείου μας και αγόγγυστα εργάζεστε σε ότι κι αν σας ζητηθεί. Είσαστε γενικά όλοι μια μελισσοφωλιά που εργάζονται όλοι νύκτα και ημέρα για το καλό όλων. Θερμά σας ευχαριστώ!!!»

  Οι μαθητές στης σχολής έψαλλαν τη φήμη του Πατριάρχου. Απευθυνόμενος ο Πατριάρχης προς τους υποψηφίους κληρικούς, είπε.

  «Έχω σκοπό κι εγώ να ιδρύσω στην Αλεξάνδρεια στους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου:

  · Εκκλησιαστική Ακαδημία.

  · Σχολή Νοσηλευτικής

  · Σχολή Γεωπονικής

  Ώστε να γνωρίσουν όλοι οι Αφρικανοί από κοντά τον τόπο όπου έζησε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος, την Αίγυπτο, εκεί που χτυπά η καρδιά του Πατριαρχείου μας.

  · Εκκλησιαστικό Ανώτερο Σεμινάριο, που θα φιλοξενεί παιδιά από όλη την Αφρική,

  · Γραφείο ιδιαίτερο για τη συνεργασία των Ιεραποστολικών Μητροπόλεων, των ιεραποστολικών Αδελφοτήτων και σωματείων για το συντονισμό των ιεραποστολικών δραστηριοτήτων τους και έργων.

  Επίσης, επιθυμώ να δημιουργηθεί μιά μοναστική αδελφότητα προς δόξαν Θεού εδώ στην Κένυα. Χρειάζεται για τον λαό, για τις ανάγκες του λαού, τον Κενυάτη αδελφό.

  Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης συνέχισε:

  «Αυριανοί ποιμένες, αυτού του τόπου, σεις θα είστε. Θα αναλάβετε καθήκον ιερό την αγάπη στον πλησίον σας, τον ερχομό στους κόλπους της Ορθοδοξίας νέων κατηχουμένων και νεοφώτιστων χριστιανών. Θα διαφυλάξετε και θα διασφαλίσετε τα ιερά και τα όσια των πατέρων. Φως και αλάτι θα είναι η ζωή σας και η παρουσία σας. Θα ακτινοβολείτε το Θαβώριο Φως και θα νοστιμίζετε τη ζωή των ιθαγενών αδελφών σας.»

  «Οι προτροπές και νουθεσίες μου εύχομαι να πραγματωθούν. Ο Χριστός μας να σας ευλογεί και να σας στηρίζει πάντα.»

  Και κάτι ακόμα σημαντικό.

  Μην ξεχνάτε ότι πρέπει παιδιά μου όλοι να έχουμε πνευματικό. Θα βοηθά στην πνευματική ζωή του καθενός και θα είναι οδοδείκτης στην πορεία της ζωής μας. Είναι απαραίτητος.

  Έχω και εγώ πνευματικό, όπου γονατίζω μπροστά του όπως όλοι οι πιστοί και ζητώ το έλεος του Θεού, την συγχώρεση και τη νουθεσία και προτροπή. Είναι μακριά στο Άγιο Όρος. Στην Ελλάδα, την Μακεδονία μας, στην Χαλκιδική.

  4. Ξενάγηση στους χώρους της Μητροπόλεως

  Πλησιάζει το μεσημέρι και η Σχολή με τους καθηγητές και τους μαθητές όλοι μαζί σύσσωμοι ακολουθούν τα βήματα του Ποιμενάρχη κ. Μακαρίου και συνοδεύουν τον Πατριάρχη σε μια σύντομη ξενάγηση στους χώρους της Σχολής. Κοιτώνες, τραπεζαρία, μελετητήρια, βιβλιοθήκη, χώροι προσεγμένοι και καθαροί, φιλόξενοι για όλους όσοι ζουν εκεί μα και για τον επισκέπτη μία μικρή, ζεστή φωλιά.

  Δίπλα ακριβώς μια παιδική χαρά, πολύχρωμα βαμμένη με τα παιχνίδια της για τους πολύ μικρούς μαθητές.

  Ένας νέος Ναός τεράστιος κοντά σε αυτόν της Σχολής, του Αγίου Δημητρίου, ξεπροβάλλει και μέσα του ακούγονται φωνές παιδικές που ψάλλουν.

  Τι μελωδία, Θεέ μου, τι γλυκύτητα, τι αγνότητα, τι χαρά! Ανάμεικτα συναισθήματα κατακλύζουν τις καρδιές όλων μας. Συγκίνηση και χαρά.

  Και όταν ο Μακαριώτατος, ο στοργικός πατέρας μας από την Αλεξάνδρεια άρχισε να τους μιλά, έτρεξαν όλα κοντά του να του αγκαλιάσουν τα ράσα, να τον φιλήσουν, να τον χαϊδέψουν. Εκείνος τα αγκάλιασε με πολύ αγάπη και συγκίνηση.

  Ο Μακαριώτατος μοίρασε στα παιδιά τετράδια, μολύβια, ξύστρες, γομολάστιχες, όλα δώρα από παιδάκια του Καΐρου που τα έστειλαν με αγάπη στα μακρινά τους αδελφάκια. Τι χαρά! Τι ευλογία! Τι έντονη θεϊκή παρουσία!

  Το μεσημέρι, λίγο ξεκούραση με αβραμιαία και ζεστή φιλοξενία στην πρεσβευτική κατοικία του Κύπριου πρέσβη και της συζύγου του κ. Κων/νου Ηλιάδη και του Έλληνα ομολόγου του κ. Πολύδωρα Κοκόνα. Ένας καταπράσινος κήπος έδωσε την ευκαιρία μ’ ένα μυρωδάτο τσάι να συζητηθούν διάφορα θέματα.

  Το απόγευμα της ίδιας μέρας αντικρίσαμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Παρθενίου. Είναι κτισμένος εις μνήμην του μακαριστού Πατριάρχη κ. Παρθενίου, αυτό όμως που τον κάνει ξεχωριστό και άξιο θαυμασμού είναι η αμφιθεατρική κλίση. Το ιερό βρίσκεται πιο χαμηλά από τον υπόλοιπο Ναό και μαζί με το γυναικωνίτη χωρά περίπου πεντακόσια άτομα. Ναός καταπληκτικός και πρωτότυπος, ναός μαγευτικός.

  Κατόπιν προσκυνήσαμε τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη.

  Κύλισε η μέρα και το σκοτάδι κάνει την εμφάνισή του. Μας θυμίζει ότι πρέπει να επιστρέψουμε και να καθίσουμε λίγο με την Αιγύπτια πρέσβειρα στην Κένυα κ. NERMINE NAFIK. Απλή, καλοσυνάτη, γεμάτη χαρά, προσφέρει ένα δείπνο προς τιμή του Μακαριωτάτου και δείχνει ότι έχει πολλά να συζητήσει μαζί του, αρκετά γύρω από την παρουσία του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας και το ρόλο του, τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες και το ρόλο των θρησκειών σε όλο τον κόσμο, τα προβλήματα και τις δυσκολίες των ανθρώπων, το εργασιακό και το θέμα των ασθενειών. Πολλά μα πάρα πολλά είναι αυτά που ειπώθηκαν. Στο τέλος του δείπνου ο Πατριάρχης παρακάλεσε την κ. Πρέσβειρα όταν βρεθεί στην Αίγυπτο να περάσει από το Πατριαρχείο και να επισκεφθεί και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο.

  2η ημέρα 22 Δεκεμβρίου. Ιεραποστολική περιοδεία του Πατριάρχου στη Δυτική Κένυα.

  Ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Μακάριο και την συνοδεία του πραγματοποίησε περιοδεία στη Δυτική Κένυα.

  Πολύωρο ταξίδι σε δρόμο δύσκολο με πολλά τραντάγματα του αυτοκινήτου που ξεχνιούνται μπροστά στην όμορφη θέα του παραθύρου. Η χώρα αυτή μοιάζει με την Ουγκάντα ως προς το χρώμα των κατοίκων και τη συμπεριφορά, αλλά καθόλου σαν τοπίο. Έκπληξη για μας είναι η παρουσία άγριων ζώων, στην άκρη της ασφάλτου, όπως πίθηκοι, ζέβρες, ελάφια, αετοί που δίχως φόβο στέκουν και βλέπουν τους περαστικούς, περιμένοντας κάτι να τους ρίξουν από το παράθυρο, για να γευματίσουν. Πόσο όμορφα μπορεί κανείς να συμβιώσει με την άγρια φύση αν αναλογίζεται και φέρνει στο νου του τους πρωτοπλάστους, Αδάμ και Εύα.

  Αριστερά υψώνεται το μεγάλο ηφαίστειο της Κένυας που είναι σβησμένο. Δίπλα και στις παρυφές ζει η φυλή Μασάι. Η μεγαλύτερη φυλή σε πληθυσμό της Κένυας, με τον δικό τους τρόπο τον ξεχωριστό. Οι ιθαγενείς γίνονται αντικείμενα περιέργειας από τους περαστικούς τουρίστες, δίχως να ενοχλούνται.

  Πρώτη στάση μας ο Ιερός Ναός του Αγίου Ελευθερίου, τριάντα χρόνια κτισμένος και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τους μεγαλοπρεπείς ναούς που υπάρχουν αλλού(κτίστηκε με δαπάνες της ευλογημένης Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης).

  Δεύτερη στάση ο Ιερός Ναός του Αγίου Μάμαντος και της Αγίας Νυμφοδώρας. Μια χριστιανική οικογένεια τον έκτισε από την Κύπρο για τη μνήμη της συγγενούς τους Νυμφοδώρας μοναχης.

  Δίπλα υπάρχει σχολείο και ορφανοτροφείο που φιλοξενεί τριάντα πέντε παιδάκια. Το ορφανοτροφείο είναι ευγενική χορηγία των Φιλανδών.

  Κοντά στη λίμνη Μασούρου είναι κτισμένη η Εκκλησία των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης που κτίστηκε με δωρεά της οικογένειας Δεληγιάννη από την Αθήνα.

  Στην περιοχή Σουπράκια βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Νεκταρίου.

  Ο ιερέας στο καλωσόρισμά του δεν ξεχνά να αναφέρει την φυγή κάποιων παλαιών ενοριτών και την προσχώρησή τους αλλού. Υπήρχε διάσπαση στην Εκκλησία μας είπε. Όμως οι προσπάθειες του σεπτού ποιμενάρχου μας, μας οδήγησαν πάλι όλους μαζί στην Μητρόπολη της Κένυας. Γνωρίζοντας σήμερα περισσότερο από ποτέ την αλήθεια, βρισκόμαστε κοντά στο Πατριαρχείο μας και στον πατέρα μας τον Πατριάρχη Θεόδωρο τον Β΄. Έχουμε όμως κι άλλους πολλούς πιστούς που μας ακολουθούν. Γι’αυτό φτιάξαμε τέσσερις χορτοκαλύβες και τις χρησιμοποιούμε για εκκλησίες. Ελπίζουμε όμως ότι ο Θεός θα στείλει κάποιους και εδώ να τις κτίσουμε όπως πρέπει δηλαδή με τσιμέντο και τούβλα.

  Ο επόμενος Ναός που επισκεφθήκαμε ήταν λυόμενος με ξύλα και λαμαρίνες. Δίπλα του όμως βρίσκεται και καμαρώνει ένας πετρόχτιστος μεγάλος ναός. Είναι στο όνομα της Παναγίας και του Αγίου Νεκταρίου.

  Ο ιερέας της ενορίας π. Σιλουανός προσφωνώντας είπε:

  Μακαριώτατε, ήμασταν επτά άτομα όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία και την κατήχηση στον ναό μας. Εγώ και η πρεσβυτέρα μου προσπαθήσαμε κα με την βοήθεια του Θεού φυσικά έγιναν δέκα επτά, εκατόν επτά, διακόσια επτά και αρκετές εκατοντάδες σήμερα. Γι’αυτό υπάρχει και ο μεγάλος δίπλα ναός για να χωρούν όλοι.

  Εδώ ο Πατριάρχης εξέφρασε τον θαυμασμό του και την χαρά του και αφού τους συνεχάρη ευχήθηκε να βρεθούν μιμητές και άλλοι στο έργο τους. Η πρωτοβουλία είναι μεγάλη και θαυμαστή. Ο Θεός να στέκη και να ευλογεί την οικογένειά σου π. Σιλουανέ. Να είσαι δυναμικός και πιστός και να παραμένεις στο πλάι του ποιμενάρχη σου και με την υπακοή σου θα πετύχεις πολλά. Εξάλλου ο Σεβασμιώτατος Κένυας με το παράδειγμά του σας ωφελεί. Άξιος ας είναι ο μισθός όλων από τον Θεό και ευλογημένα στα εγκαίνια οι προκοπές σας.

  Η τελευταία στάση έγινε στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

  Ο Μακαριώτατος είπε ότι εδώ είναι το μέλλον της Αφρικής γιατί δίπλα στον Ναό, στην αγκαλιά του, υπάρχει η μαιευτική κλινική και ζεσταίνει το κλάμα πολλών παιδιών, που έρχονται στο κόσμο.

  Μητέρες Αφρικανές που δεν έχουν χρήματα και η φτώχεια τους δέρνει, φέρνουν στο κόσμο τον δικό τους Χριστό. Όπως ακριβώς η φτωχική φάτνη δέχθηκε το νήπιο Χριστό έτσι και εδώ καθημερινά τα χνώτα της αγάπης και της ζεστασιάς νανουρίζουν πολλά παιδιά.

  Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης επισκέφθηκε την κλινική, πέρασε από όλους τους χώρους και σε όλους τους γιατρούς, το προσωπικό και τους ασθενείς, στις μητέρες και τα παιδιά ευχήθηκε

  «Καλά Χριστούγεννα και ευλογημένα».

  Ευλογημένος ο νέος χρόνος το 2006 που σε λίγο θα ανατείλει τους είπε και αποχώρησε.

  Στη σκέψη όλων είχε δημιουργηθεί η φάτνη που θα γεννιόταν σε λίγες μέρες ένας μικρούλης, χαριτωμένος και γλυκούλης μελαμψός Χριστός.

  Επίλογος

  Μια πατρική παρουσία, ένα ευλογημένο δεκαήμερο, γεμάτο συγκινήσεις και αποκομιδής πλούτου πνευματικού, κάτω από τον ζεστό ήλιο της Ουγκάντας και της Κένυας, έφτασε στο τέλος του. Η πρώτη περιοδεία του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στις ιεραποστολικές αυτές και πονεμένες Μητροπόλεις αφήνει πίσω εικόνες μελανές από τον πόνο, την δυστυχία την στέρηση και την φτώχεια πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων που περιμένουν βοήθεια. Όμως αφήνει και την χαρά την ψυχική ότι μέσα από την θλίψη αυτή ανατέλλει η προσδοκία, η χαρά και η ευτυχία, η προσμονή και η λύτρωση από τα δεινά.

  Τα πρόσωπα των ιθαγενών αδελφών μας δείχνουν ότι περιμένουν αυτά που ο πατέρας τους υποσχέθηκε. Αυτά που σαν ουράνιο δώρο θα έλθουν αυτά τα Χριστούγεννα, αυτόν τον καινούργιο χρόνο που σε λίγο θα ανατείλει.

  Αυτά που η πονετική ψυχή του Χριστιανού όλης της γης θα ευδοκήσει να στείλει. Με όποιον τρόπο μπορεί, όποτε θέλει, όποτε σκεφθεί, όταν αποφασίσει.

  Η φτωχική φάτνη της Αφρικής περιμένει την ζεστασιά όλων, την θύμηση όλων.

  Επιστροφή

  Ώρα αναχώρησης του Πατριάρχου μας 10.15 π.μ. από το αεροδρόμιο του Ναιρόμπι της Κένυας για Κάιρο. Κοντά του βρίσκονται για τον αποχαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος, ο Έλληνας πρέσβης κ. Πολύδωρας Κοκόνας και ο Επιτετραμμένος της Αιγύπτου Πρέσβεως GIACER RAGAB.

  Το αεροσκάφος των κενυάτικων αερογραμμών φτάνει στο Κάιρο στις 3 ώρα το μεσημέρι και γεμάτη χαρά περιμένουν να αντικρύσουν τον Πατριάρχη μας ο επίτροπος Καίρου Νικόδημος Πριάγγελος ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Εμμανουήλ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβαιδος κ. Πορφύριος ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Κάιρο.

  Η αγαπητή στους Έλληνες της παροικίας πρόξενος κ. Αικατερίνη Γκίνη και κληρικοί και λαϊκοί φίλοι του Πατριαρχείου μας.

  Ο Μακαριώτατος τους ευχαρίστησε για την αγάπη τους και διηγήθηκε λίγα από την περιοδεία του.

  Κατόπιν αναχώρησε για τον Ι.Ναό του Αγίου Νικολάου του Πατριαρχείου τον πατριαρχικό στο Χαμζάουϊ και παρέμεινε στην πατριαρχική επιτροπεία.

  Αρχ. Νήφων Τσαβαρής.