ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β’ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ

    12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005

    1. Αναχώρηση

    Βράδυ 12ης Δεκεμβρίου 2005 και η Α.Θ.Μ. και η συνοδεία του βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Καϊρούγια να αναχωρούν για την ιεραποστολική και ειρηνική πορεία προς την Ουγκάντα και Κένυα. Στο αεροδρόμιο τους συνοδεύουν και αποχαιρετούν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Εμμανουήλ, ο γενικός επίτροπος Καίρου αρχ. Νικόδημος Πριάγγελος, η πρόξενος Καΐρου κ. Αικατερίνη Γκίνη, ιερείς και ο κ. Αντώνιος Διαμαντίδης.

    Μετά από ένα σύντομο καφέ και λίγη συζήτηση γίνεται η αναχώρηση. Ένα πολύωρο ταξίδι και με μία άνετη πτήση φτάνουμε τα ξημερώματα της 13ης Δεκεμβρίου στη Ναϊρόμπι πρωτεύουσα της Κένυας.

    Ώρα 7.30 το πρωί φθάνουμε στη Ναϊρόμπι, και ο επιτετραμμένος του Έλληνα πρέσβη κ. Μιχάλης Βότσης με καλοσύνη μας καλωσορίζει και μας συνοδεύει για ένα σύντομο διάλλειμα του ταξιδιού. Μετά από δύο ώρες αναχωρούμε για την Ουγκάντα.

    Ώρα 9.00 το πρωί και το αεροσκάφος προσγειώνεται στο αεροδρόμιο ΕΤΕΒΕ της Ουγκάντας . Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καμπάλας κ. Ιωνάς μαζί με τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Ουγκάντα κ. Reda Babars, τον Πρόξενο της Αιγύπτου κ. Gamal Hammad, τον Πρόξενο της Κύπρου κ. Νικόλαο Ρούσσο, πλήθος ιερέων και λαού υποδέχτηκαν και καλωσόρισαν τον Μακαριότατο στο αεροδρόμιο.

    Ένα μικρό χαριτωμένο κοριτσάκι προσφέρει ανθοδέσμη εκ μέρους όλων των ιθαγενών. Πλήθος λαού, παιδιά, άνδρες, γυναίκες υποδέχονται τον πατέρα τους και αντικρίζοντας τον άρχισαν τις ψαλμωδίες. Αντικαθιστούσαν τις χαρμόσυνες καμπάνες, που θα σήμαιναν την άφιξη του πατέρα όλης της Αφρικής, ψαλμωδίες και τραγούδια στα Ουγκαντέζικα, μαζί και η φήμη του Πατριάρχου μας.

    Η αυτοκινητοπομπή ξεκινά την όμορφη, ηλιόλουστη και ζεστή αυτή ημέρα για την πρωτεύουσα Καμπάλα. Ένα καταπράσινο τοπίο μας ενθουσιάζει, μια λίμνη αρκετά μεγάλη, η Βικτώρια, δροσίζει το βλέμμα του επισκέπτη με το καταγάλανο χρώμα της.

    2. Άφιξη στην Καμπάλα

    Αφού διανύσαμε μια απόσταση περίπου τριάντα χιλιομέτρων αντικρίζουμε την Καμπάλα. Είναι η πρωτεύουσα της χώρας κτισμένη πάνω σε επτά λόφους και αμφιθεατρική, με καταστήματα και σπιτάκια. Κατοικούν σ’ αυτή περίπου 5.000.000 άνθρωποι. Η Ουγκάντα έχει πληθυσμό περίπου 25.000.000 κατοίκους.

    Σ’έναν από τους λόφους της Καμπάλας δεσπόζει και η Ιερά Μητρόπολη. Μια ολόκληρη πολιτεία. Κέντρο της ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου. Γύρω του βρίσκονται τα ιεραποστολικά έργα της αγάπης, το νοσοκομείο, τα σχολεία, το Ιατρείο, το φαρμακείο, το ορφανοτροφείο, το οκταγωνικό κτίριο που στο κέντρο του έχει μία τεράστια αυλή και είναι το πνευματικό κέντρο, και πάνω απ’όλα αυτά οι ευλογημένοι Ουγκαντέζοι Ορθόδοξοι αδελφοί που ζωντανεύουν τον χώρο.

    3.Υποδοχή στην Ι. Μ. Ουγκάντας

    Ο Μακαριότατος είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος. Αγκαλιάζει τα μικρά παιδιά, τους δίνει εικονίτσες, σταυρουδάκια, καραμέλες. Κρατά την ποιμαντική ράβδο και ένα κομποσχοίνι. Εισέρχεται ευλαβικά στην εκκλησία. Ο ιερέας κρατεί το ευαγγέλιο και οι χορωδίες ψάλλουν τη δοξολογία και τη φήμη του Πατριάρχη. Ο Πατριάρχης μας με τον σταυρό στο χέρι τους ευλογεί. Πλούσια μοιράζει την ευχή και τις πατρικές ευλογίες του. Είναι έτοιμος να αγκαλιάσει όλον αυτό τον κόσμο να τον φιλήσει. Η κούραση πέρασε τώρα και το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει ο Μητροπολίτης με τους ευλαβικούς ιερείς και τους Ουγκαντέζους ορθόδοξους Χριστιανούς τον ξεκουράζει και τον αναπαύει.

    Ο Πατριάρχης μας τους χαμογελά και τους χαιρετά έναν-έναν τους πλησιάζει και τους χαϊδεύει.

    4. Η γιορτή για τον Πατριάρχη

    Τύμπανα, φωνές αλαλαγμοί, χειροκροτήματα, χωρικοί με τοπικές ενδυμασίες και τραγούδια όλα αυτά μπροστά στα έκθαμβα μάτια του Πατριάρχη μας. Με όλα αυτά εκδηλώνουν τη χαρά για την παρουσία του.

    Η γιορτή ολοκληρώθηκε μετά την ευλογημένη τράπεζα και συγχρόνως με την τράπεζα αγάπης που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος. Ακολούθησε την ολιγόωρη ανάπαυση.

    5. Εγκαίνια Νοσοκομείου

    Πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συνάντηση του Πατριάρχη με τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως της Ουγκάντας του κ. Boykenia Kiripats με την ευκαιρία των εγκαινίων ενός νοσοκομείου. Ο Αντιπρόεδρος μαζί με τον Πατριάρχη θα κόψουν την κορδέλα των εγκαινίων του Νοσοκομείου για το οποίο η Μητρόπολη Καμπάλας έχει συμβάλλει αρκετά.

    Ο χώρος ετοιμάστηκε με δυνατά μεγάφωνα και αρκετή μουσική. Χώρος πλημμυρισμένος από εκατοντάδες ανθρώπους, ψυχές χαρούμενες χαμογελαστές.

    Ασπασμοί χειραψίες, εναγκαλισμοί ζεσταίνουν τα πρόσωπα των ιθαγενών μας, δίνοντας έτσι με την παρουσία τους την τιμή που αξίζει στον μεγάλο Επισκέπτη, την χαρά που του πρέπει. Έχουν μπροστά τους τον στυλοβάτη της ορθοδοξίας εκατομμύριων ιθαγενών, της αχανούς ηπείρου της Αφρικής.

    Παρούσα η τοπική τηλεόραση και όλα τα μέσα ενημερώσεως. Ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός λαμβάνει χώρα. Η ίδρυση ενός νοσοκομείου από όλα τα δόγματα και απ’ όλο τον κόσμο που έχουν συμβάλλει στην δημιουργία του. Ιδιαίτερα η παρουσία και η φωνή του Πατριάρχη τονίζουν την προσφορά της ορθόδοξης εκκλησίας και η συμπαράσταση της στον πονεμένο και πτωχό λαό του Θεού των αδελφών μας Ουγκαντέζων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

    Η φωνή του Πατριάρχη ενωμένη με αυτή του Αντιπροέδρου δίνει ζωή στα όνειρα και στις ελπίδες εκατομμύριων ανθρώπων. Πολιτεία και Εκκλησία μαζί από κοινού δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τον άνθρωπο που ζει στην μιζέρια και την δυστυχία. Για τις ψυχές και τα σώματα αυτών που λαχταρούν και ποθούν, που διψούν για να δουν το πρόσωπο του Χριστού, που διψούν για νερό καθαρό και τροφή.

    Τα λόγια του γλυκομίλητου Πατριάρχη μας στο καλωσόρισμα του κ. Βουκενία καταχειροκροτείται. Ο κυρηναίος της αγάπης ήλθε να σκορπίσει χαρά στη θλίψη τους, γιατρειά στους πόνους τους τροφή και νερό στη στέρησή τους.

    Εδώ χτυπά η καρδιά της Ιεραποστολής και γίνεται γνωστή στα πέρατα της οικουμένης. Εδώ επάξια εκπροσωπείται το έργο που επιτελούν κληρικοί και λαϊκοί, άνδρες και γυναίκες στα πέρατα της Αφρικανικής γης.

    6. Φιλοξενία και γεύμα αγάπης από τον Αιγύπτιο Πρέσβη προς τιμήν του Μακαριότατου.

    Ο Αιγύπτιος Πρέσβης κ. Gamal Hamad προς τιμή του Μακαριότατου και της συνοδείας του παρέθεσε γεύμα εγκάρδιας αγάπης.

    Ο Μακαριότατος εδώ προσφωνώντας έστειλε θερμό χαιρετισμό στον πρόεδρο της Αιγύπτου κ.κ. Χόνσυ Μουμπάρακ και τον ευχαριστεί που με περισσή αγάπη επιτρέπει την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών στην χώρα της Κλεοπάτρας.

    «Τον αγαπώ τόνισε ο Πάπας και Πατριάρχης και προσεύχομαι γι’ αυτόν και την οικογένεια του.»

    Επίσης αναφέρθηκε στο έργο που επί πολλά έτη προσφέρει στον χώρο της Αφρικής, αφού αξιώθηκε να εργασθεί σε δέκα-οκτώ χώρες όπου διακόνησε ως Επίσκοπος και Μητροπολίτης.

    «Γνωρίζω καλά τον τόπο και τους τρόπους που πρέπει να εργασθώ για να επιτελέσω το έργο μου στο ακέραιο, ελπίζοντας βέβαια πάνω από όλα στον Θεό ώστε να αποδώσω καρπούς.»

    7. Η επόμενη μέρα

    Όμορφο ξύπνημα από τον ήχο μιας γλυκόηχης καμπάνας. Οι μελωδικές ψαλμωδίες από την ακολουθία του όρθρου μας καλούν σε κοινή προσευχή. Να ευχαριστήσουμε και να παρακαλέσουμε τον μεγάλο Θεό για το ξεκίνημα της νέας μέρας.

    Ο ναός είναι γεμάτος κληρικούς και λαϊκούς. Ο Μητροπολίτης με την οικογένειά του, τα παιδιά του σεμιναρίου, μερικές δόκιμες μοναχές, τους ανθρώπους που εργάζονται στα ιδρύματα, οικογένειες πιστές, που καθημερινά παρακολουθούν τον όρθρο και την Θεία Λειτουργία.

    Ακολουθεί το πρωινό στην τράπεζα του πνευματικού κέντρου και στην συνέχεια η ξενάγηση στους χώρους της μητροπόλεως.

    Ο θαυμασμός του Πατριάρχη

    Μένουμε άφωνοι μπροστά στα τόσα ιδρύματα που δημιούργησε η αγάπη των αδελφών των άλλων Ηπείρων που ζουν πλουσιότερα και καλύτερα από την Αφρική. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα Βασιλειάδα αναφωνεί ο Μακαριώτατος. Αυτό είναι ένα θαύμα, Άγιε Καμπάλας» συμπληρώνει.

    «Οι Έλληνες στάθηκαν πολύ στο πλευρό μας και όλα αυτά που βλέπετε έγιναν με τη βοήθειά τους, απάντησε. Σχολεία, δημοτικό, γυμνάσιο, κολλέγιο, τεχνικές σχολές και ορφανοτροφείο. Ορφανοτροφείο που φιλοξενεί τριακόσια πενήντα παιδιά εγκαταλειμμένα, που οι δυστυχείς γονείς τους πέθαναν από την φοβερή μάστιγα του αιώνα, το AIDS. Είναι παιδάκια που περίθαλψε η εκκλησία στους κόλπους της με την ζεστασιά που πάντα διαθέτει και τη βοήθεια όλων που εργάζονται εδώ γι’αυτά. Αρκετές εκατοντάδες προσφέρουν το εαυτό τους σ’ αυτό το θεάρεστο έργο.

    Άλλοι με μισθό, ελάχιστα δολάρια και άλλοι αφιλοκερδώς. Όλο αυτό το τεράστιο έργο προκαλεί θαυμασμό! Ο Πατριάρχης θαυμάζει και συγχαίρει.

    Θα δημιουργήσουμε γέφυρα ανάμεσα στην Ουγκάντα και την Αίγυπτο αναφωνεί, γέφυρα αγάπης και στήριξης στον μεγάλο αγώνα και την προσπάθεια σας Σεβασμιώτατε. Θα ανταλλάσουμε σκέψεις και όνειρα, ιδέες και προσδοκίες, ελπίδες που θα πραγματοποιούνται χρόνο με το χρόνο, ώστε να φαίνονται πραγματικά, αληθινά όπως την διατροφή και την ένδυση των ανθρώπων εδώ και θα ζεστάνουμε τις πονεμένες ψυχές τους. Όχι λόγια αλλά έργα θα γεμίσουν τον χρόνο της πατριαρχείας μου και της συνεργασίας μου μαζί σας.

    Έφορο είναι το έδαφος και πρέπει να το καλλιεργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα για να αποδώσει καρπούς.

    Να σκεφθούμε τρόπους αξιοποίησης των πάντων, για την καλύτερη ζωή των ανθρώπων εδώ».

    Επιστρέφοντας στο πνευματικό κέντρο της μητροπόλεως ο Μακαριώτατος συναντά τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Μπουκόμπας κ. Ιερώνυμο και είχε μαζί του συνομιλία και συνεργασία για λίγη ώρα.

    Συνάντηση του Μακαριωτάτου με τους φοιτητές κληρικούς

    Επίσης ο Μακαριότατος συνάντησε τους υποψήφιους κληρικούς που φοιτούν στο σεμινάριο της Ιεράς Μητροπόλεως και με καρδιά καλοσυνάτη τους προέτρεψε και τους ευχήθηκε: «να προοδεύσουν στις σπουδές τους, να αγαπούν πάντα τον πλησίον τους και ο σταυρός που καλούνται να σηκώνουν θα είναι ελαφρύς γιατί βοηθός τους πάντα θα στέκει ο Ιησούς Χριστός στο Θεάρεστο έργο που θα αναλάβουν».

    Έδωσε σταυρουδάκια και εικονίτσες, τους ασπάσθηκε τον καθένα ξεχωριστά, εκφράζοντας την πατρική του αγάπη και ευχήθηκε να ευοδωθούν οι προσδοκίες και τα όνειρά τους.

    Έτσι όμορφα κύλησε η ημέρα αυτή αφήνοντας χαραγμένο στη μνήμη μας όλο αυτό το μεγαλείο που μπορεί η ζωντανή χριστιανική ψυχή να δημιουργήσει. Η αγάπη προς αλλήλους επιτελεί θαύματα και το καθήκον του καθενός που αναλαμβάνει έρχεται εις πέρας προς δόξα Θεού.

    8.Επόμενη ημέρα Η πορεία του Πατριάρχη μας στη βόρεια Ουγκάντα κοντά στα σύνορα του Σουδάν.

    Η πόλη Λουέρο μας περιμένει να τη διασχίσουμε. Με το αντίδωρο στο χέρι, ένα σύντομο πρωινό όλοι μαζί ξεκινάμε για να αντικρύσουμε νέα μέρη, νέους τόπους πρωτόγνωρους.

    Δεν είναι μικρό πράγμα να βρεθεί κανείς μπροστά στη θέα των πηγών του Νείλου ποταμού που φτάνει μέχρι τις παραλίες της Αιγύπτου.

    «Δύο γίγαντες Θεοί συγκρούονται μαλώνουν ποιος θα επικρατήσει.» Ο Νείλος και η ζούγκλα.

    Μέσα από αυτό το μαγευτικό περιβάλλον, στο οποίο συμβιώνουν αρμονικά οι προγονικοί άνθρωποι, τα ζώα και η φύση, φτάνουμε στην πρώτη ενορία του Αγίου Λαυρεντίου.

    Έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος συνδρομή των ιεραποστολικών συναισθημάτων των κατοίκων των περιοχών αυτών με την προτροπή του σεβαστού μητροπολίτη τους.

    Πόση χαρά και ευτυχία πρέπει να αισθάνονται όλοι αυτοί που από το περίσσευμα τους ή το υστέρημά τους έκτισαν μια εκκλησία εδώ στα βάθη της Αφρικής;

    Ενορία ζωντανή, γεμάτη κόσμο, πολλές οικογένειες και μικρά παιδιά, πολλά παιδιά.

    Παιδιά που γεμάτα χαμόγελο και καλοσύνη υποδέχονται τον Πατριάρχη.

    Στημένες εκεί τρεις τέντες από ξύλινα δοκάρια και νάιλον, για λίγη δροσιά, μας περιμένουν για να ξαποστάσουμε και να δροσιστούμε με λίγο νερό που οι χωρικοί κουβάλησαν.

    Αφού η χορωδία έψαλε την δοξολογία και είπε την φήμη του Πατριάρχου, το απολυτίκιο του Αγίου, βγήκαμε από τον Ναό να απολαύσουμε το πρόγραμμα, που ο ιερέας είχε ετοιμάσει με τους ανθρώπους του.

    Ένα χορευτικό, πολύ μουσική, λίγες ομιλίες και πολύ αγάπη. Ένα τραπεζάκι μπροστά μας που πάνω του είχε εικονίτσες και σταυρουδάκια και που τραβούσε τα βλέμματα των μικρών παιδιών.

    Πόση χαρά ένιωθαν όταν ένα-ένα περνούσε από τον Πατριάρχη να πάρει την ευλογία, νόμιζαν ότι όλος ο κόσμος δίνονταν σ’ αυτά.

    Ήταν η χαρά που δίνει ο Χριστός στις αγνές ψυχές τους. Η χαρά που τους έδινε ο πατέρας τους που ήλθε από μακριά για να χαιρετήσει, να τους ευχηθεί, να προσευχηθεί γι’ αυτά.

    Πονεμένοι άνθρωποι είναι όλοι τους που οι πόλεμοι τους έριξαν εδώ. Είναι πρόσφυγες που ξέφυγαν τον φρικτό θάνατο και τα βασανιστήρια. Βρήκαν πατρίδα που τους φιλοξενεί. Είναι φτωχοί, στερημένοι, αφού εγκατέλειψαν τον τόπο τους, την περιουσία τους. Προσπαθούν εδώ να ορθοποδήσουν, να ζωντανέψουν, να ξαναζήσουν.

    Η αγάπη του Μακαριότατου μας όμως δεν τους αφήνει έτσι. Λίγα χρήματα καταθέτει στην κοινότητά τους για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, να κάνουν ένα νοσοκομείο ένα σχολείο που τους είναι απαραίτητα.

    Είναι η μαγιά που θα φουσκώσει το ζυμάρι. «Έχω την ελπίδα μου στο Χριστό. Θα επιτελέσει το θαύμα Του όπως και σε άλλα μέρη της Αφρικής. Ο Χριστός είναι ο πατέρας της προσφυγιάς που νιώθει τον πόνο και την δυστυχία μας. Είναι καλός Σαμαρείτης.» τονίζει ο Πατριάρχης.

    Στη συνέχεια ο Πατριάρχης τους μοιράζει διακόσιες κουβέρτες να ζεστάνουν λίγο τα παγερά από το κρύο της νύκτας κορμιά τους. Τους σταυρώνει και τους χαιρετά τους υπόσχεται ότι σύντομα θα βρεθεί και πάλι κοντά τους. Ο δρόμος της επιστροφής είναι μεγάλος και η επόμενη ημέρα έχει το δικό της βαρύ πρόγραμμα.

    3η Ημέρα

    Την επόμενη μέρα ο Πατριάρχης συναντήθηκε με δέκα νέες κοπέλες, δόκιμες μοναχές. Ντυμένες στα μπλε, αρκετά ήρεμες και χαμογελαστές ευγενικές υπάρξεις, που την καρδιά τους είχε γεμίσει το φως του Χριστού και λαχτάρησαν να γίνουν μοναχές. Αποφάσισαν να ξεκινήσουν τον Ορθόδοξο μοναχισμό στην χώρα τους, να δοθούν εξ’όλοκλήρου στο Ιεραποστολικό έργο και να παραμείνουν υπάκουα τέκνα του Μητροπολίτη τους κ. Ιωνά.

    Ο Μακαριότατος άνοιξε και πάλι την καρδιά του και τις μίλησε για τον μοναχισμό.

    «Ιδιαίτερη είναι η χαρά μου, γιατί μοναστήρι γυναικείο εδώ δεν υπάρχει και αμυδρά ξεπροβάλλει το φως της δημιουργίας του.

    Είναι Θείος φωτισμός και έμπνευση των κοριτσιών που άκουσαν για τις μοναχές και τα μοναστήρια στον υπόλοιπο κόσμο, θέλουν κι αυτές να ιδρύσουν ένα φάρο πνευματικό στην πατρίδα τους.

    Πόσο το λαχταρούν πόσο το θέλουν.

    Βλέπω ζωγραφισμένη τη λαχτάρα στα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την όρεξη και διάθεση που σας κατέχει να ξεκινήσετε τον όμορφο αυτό αγώνα.

    Θα είναι στο πλευρό σας πάντοτε οι άγιοι μοναχοί και μοναχές της εκκλησίας μας. Ο Μ.Αντώνιος, Αγία Αικατερίνη, ο Άγιος Μωυσής ο Αιθίοπας και άλλοι πολλοί. Θα σας δώσουν τα φώτα του αληθινού μοναχισμού και μέσα από τα συναξάρια τους, τους βίους τους, θα πορεύεστε τον δρόμο της αρετής ασκήσεως και της αλήθειας. Δρόμος με αγκάθια και δυσκολίες, αλλά γλυκός και εύκολος αφού την προσπάθεια σας καθημερινά θα δαφνοστεφανώνει ο Μεγάλος μοναχός Χριστός που η αγάπη σας σ’Αυτόν. Μέσα από τον μοναχικό κανόνα σας που θα καθορίσει ο πνευματικός και την προσφορά σας στον πονεμένο αδελφό, θα παίρνετε ευλογία και χάρη.

    Πρέπει όμως να χαράξετε βαθιά μέσα στη μνήμη σας τις τρεις αρετές που κοσμούν τον Ορθόδοξο μοναχισμό μας. Αυτός που αποχωρίζονται την ύλη και τον κόσμο και στρέφονται στο Θεό. Κορώνα στο κεφάλι σας θα τοποθετήσετε την Παρθενία, Ακτημοσύνη και την Υπακοή.

    Χαραγμένη εικόνα στα μάτια σας, ο καλός Σαμαρείτης, καθισμένος στο πλευρό του λαβωμένου αδελφού.»

    Τις χάρισε από ένα ξύλινο σταυρουδάκι το οποίο αμέσως τοποθέτησαν στο λαιμό τους σαν μεγάλη ευλογία και αποχώρησαν.

    Ήταν η ημέρα που θα γλυκοχάραζε ο γυναικείος μοναχισμός στην Αφρική. Νέος που θα ακολουθούσε την δόξα και την αίγλη του παλαιού, όταν μόνο στην Αίγυπτο ζούσαν ενενήντα πέντε χιλιάδες μοναχοί και μοναχές.

    Στη μεγάλη αυτή Ήπειρο που τόσο το έχει ανάγκη.

    Ημέρα που έδωσε ιδιαίτερη χαρά και χρώμα στην καρδιά του Πατριάρχου μας, συνάμα και συγκίνηση για την ευλογία αυτή του Θεού να συνδράμει στην απόφασή του για ένα όμορφο ξεκίνημα.

    Φιλοξενία από τον Κύπριο Πρόξενο

    Το βράδυ το πρόγραμμά μας είναι διαφορετικό.

    Αφιερωμένο σε έναν ευεργέτη του τόπου και αγαπητό στον κόσμο της Ουγκάντας τον πρόξενο της Κύπρου και την σύζυγό του κ. Νικόλαο και Ρούθ Ρούσσο.

    Στην προξενική κατοικία παραβρέθηκε ο Μακαριώτατος με την συνοδεία του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμπάλας κ. Ιωνάς, ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Μπουκόμπα κ. Ιερώνυμος, εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της χώρας, ο αρχηγός του στρατού, το «ΚΟΜΑΝΤΟ» κ. NYAKAHIRIMA, ο πρέσβης της Αιγύπτου κ. Rada Bobars, ο πρέσβης της Ρωσίας Valery Utkin, της Ερυθραίας και εκπρόσωποι όλων των δογμάτων. Αρκετοί πάροικοι και ντόπιοι προσκεκλημένοι. Μερικά τροπάρια ψάλησαν στην αρχή στα λουγκουντέζικα λίγα ρωσικά από τα χείλη του Μακαριωτάτου, επίσης και τραγούδια χριστιανικά ακουστήκαν. Ήταν το ξεκίνημα της πανδαισίας για να ακουστούν ομιλίες, χαιρετισμοί και αρκετές ευχαριστίες από την πλευρά του υψηλού επισκέπτη προς όλους όσοι βρίσκονταν εκεί. Ευχές επίσης για όμορφα Χριστούγεννα και ευλογημένο και ειρηνικό το νέο χρόνο.

    Το καληνύχτισμα και κάποια άλλη στιγμή θα βρεθούμε να τα πούμε…

    4η Ημέρα

    Την πόρτα της επόμενης ημέρας ανοίγει ένα χαριτωμένο ζευγάρι χριστιανών. Είναι ο μοναδικός Ορθόδοξος βουλευτής στο κοινοβούλιο της χώρας με την ευμενέστατη σύζυγο του που θέλουν από κοντά να δουν τον Πατριάρχη τους και να συνομιλήσουν μαζί του.

    Έχουν ανάγκη τις προσευχές τους για να συνεχίσουν τον αγώνα τους στο δύσκολο έργο που αντιμετωπίζουν καθημερινά και να προσφέρουν τον ευατό τους καθημερινά για τα δίκαια της ορθοδοξίας στην πατρίδα τους. Θέλουν πραγματικά να αυξηθεί το ορθόδοξο χριστιανικό στοιχείο, να πληθήνουν οι κατηχούμενοι των εκκλησιών και όσο το δυνατόν να πετυχαίνουν τα δίκαια αιτήματά τους στην βουλή τους.

    Έχουμε ανάγκη των ευχών σας, λέγουν έτσι πιστεύουμε ότι θα προκόψουμε σαν οικογένεια και σαν πολίτες αυτού του τόπου.

    Ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο με την δική σας παρουσία και στήριξη γέροντα.

    Ο Πατριάρχης τους ευχαρίστησε για την προσπάθεια που καταβάλλουν. Τους ευχήθηκε και τους προσκάλεσε να επισκεφθούν την Αίγυπτο.

    Έχω να σας πω πολλά. Θα σας περιμένω.

    Περιοδεία στη δυτική Ουγκάντα

    Λίγο αργότερα μας πλησιάζει ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωνάς και μας λέγει ότι ένα κουραστικό οδοιπορικό έχουμε απόψε.

    Θα γνωρίσουμε αρκετές ενορίες στην δυτική Ουγκάντα, ολόκληρη την ημέρα θα είμαστε στο δρόμο. Είναι Ιεραποστολικός ο τόπος και ευκαιρία είναι να γνωρίσουμε από κοντά το τεράστιο έργο που επιτελούν οι ιερείς μας.

    Επίσης θα γνωρίσετε ένα μεγάλο και σεβαστό έθιμο.

    Την «απόλυση πένθους» όπως την ονομάζουν.

    Μια ξεχωριστή μέρα είναι για εμάς.

    Μια ξεχωριστή μέρα για τους κατοίκους της φυλής αυτής που θα γνωρίσουμε από κοντά.

    Μετά από πολύωρο ταξίδι φτάσαμε στην ενορία του Αγίου Αντωνίου.

    Παρακολουθήσαμε συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον Πάπα και Πατριάρχη μας, πρόεδρο και αρχηθύτη της συντάξεως τον Σεβ. κ.Ιωνά και τον Θεοφ. Επίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

    Κατά την Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος και στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον Άγιο του Ναού τον Μ. Αντώνιο και στο έργο που γίνεται εδώ. Κατόπιν αφιέρωσε ένα εικόνισμα του Αγίου Αθανασίου για το προσκυνητάρι επίσης ένα χρηματικό ποσό για τις ανάγκες της ενορίας.

    Ο Ιερός Ναός που λειτουργείται σήμερα είναι λυόμενος από λαμαρίνες. Δίπλα αρχίζει να ανορθώνεται ο νέος ανεγειρόμενος από τούβλα Ναός. Δεξιά από το άλλο παράθυρο βλέπουμε θρανία στο ύπαιθρο. Πολλά θρανία πάνω στο χώμα και ένας παμπάλαιος μαυροπίνακας .Εδώ έξω γίνεται το μάθημα των παιδιών. Μάθημα στην ύπαιθρο. Αυτό είναι το σχολείο τους.

    Παρακαλούμε τον Θεό να βρέξει και εδώ την θεϊκή του ευλογία. Να βρεθούν άνθρωποι πιο εύποροι που θα συνδράμουν στην προσπάθεια των πτωχών. Κάποιοι που θα βοηθήσουν να κτισθεί ο Ναός , να έχουν ένα δικό τους σχολείο, ένα μικρό ιατρείο και λίγα πράγματα. Αυτά που τους είναι απαραίτητα.

    Ο πρόεδρος του χωριού φωνάζει μετά τη Θεία Λειτουργία στο προαύλιο της εκκλησίας να πλησιάσουμε.

    Βρίσκεται κοντά σ’ένα λάκκο ανοιγμένο και καλεί τον Πατριάρχη να φυτέψει ένα δενδράκι» Μάνγκο» ένα τοπικό δένδρο, με όμορφα φρούτα και πολύ γλυκό χυμό. Αυτό συμβολίζει την άνθιση και την καρποφορία της ενορίας τους. Τα ευλογημένα χέρια που θα φυτέψουν θα φέρουν μεγάλη ευλογία σε πολλά θέματα που τους απασχολούν.

    Λίγο πιο κάτω ένας άλλος λάκκος έχει ανοιχθεί.

    Εδώ η τσάπα και τα χέρια του πατριάρχου θα τους γεμίσει με νερό. Νερό καθαρό πόσιμο που τους λείπει.

    Ευλογεί σταυροειδώς το χώμα, στρέφει το βλέμμα του στον ουρανό, υψώνει τα χέρια και παρακαλεί ο Πατριάρχης σαν άλλος Μωυσής. Ίδιος συμβολισμός όπως στην Παλαιά Διαθήκη. Ίδια κατάνυξη και αναμένεται η ευλογία.

    Το δώρο του Θεού θα έλθει σύντομα και θα δροσιστούν οι ίδιοι, θα ποτίσουν τα ζωντανά τους και θα ζωντανέψουν τα λιγοστά λαχανικά τους.

    Δεύτερος σταθμός Άγιος Σίλας.

    Ο πατήρ Πέτρος γέροντας σε ηλικία και καθηγητής στο πανεπιστήμιο, εγκαταλείπει τα πάντα και αφιερώνει την ζωή του με την πρεσβυτέρα του στον Χριστό. Έχουν τρία παιδιά και λέγουν ότι έχουν δεκαοκτώ. Μαζί με τα δικά τους ανατρέφουν άλλα δεκαπέντε, ορφανά που οι γονείς τους πέθαναν.

    Προσπαθούν να τα μεγαλώσουν όπως μπορούν.

    Δίνουν τον ευατό τους στην ανατροφή τους και σκέφτονται το μέλλον τους.

    Ο φτωχός αυτός ιερέας εδώ δώρισε το χωράφι και κτίσθηκε η εκκλησία. Η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου ολοκλήρωσε το έργο της ανέγερσης.

    Έγινε ένας θαυμάσιος ναός, κόσμημα για την περιοχή.

    Με βαθύ αναστεναγμό και δυνατή φωνή ευχαριστεί ο Μακαριώτατος τον Θεό για το θαύμα αυτό.

    Ευχαριστεί τους Μακεδόνες που συνδράμουν στο έργο της ιεραποστολής και τον πατήρ-Πέτρο για την πρωτοβουλία της αγάπης του αυτής.

    «Ο μεγάλος σπορέας Χριστός ας σπέρνει εκατονταπλάσιους τους καρπούς στους ανθρώπους αυτούς που σκέπτονται την Αφρική και ας στέλνει πλούσια τα αγαθά του σ’όλους.»

    Σε λίγο με το αυτοκίνητο και φτάσαμε σ’έναν μικρό λόφο. Τοπίο μαγευτικό με λίγους ανθρώπους σ’ ένα μικρό ναό, το Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

    Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

    Η Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελινού συνέβαλε στο έργο αυτό.

    Δεν είναι όμως μόνο αυτό, υπάρχουν σε μικρή απόσταση και άλλα κτίσματα που στολίζουν την περιοχή.

    Ένα σχολείο μεγάλο που σπουδάζουν διακόσιοι πενήντα μαθητές άλλα τριακόσια κορίτσια, οικοτροφείο και ορφανοτροφείο για διακόσια εβομήντα παιδάκια.

    Εδώ πριν από χρόνια βρέθηκε ο αείμνηστος αρχιμ. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, ο Σπάρτας και ο Μητροπολίτης Νικόδημος και εργάστηκαν με όλες τους δυνάμεις για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Το φως της Ορθοδοξίας το έγειραν αυτοί και σήμερα λάμπει ο τόπος με φως Χριστού.

    Είναι ευλογημένος τόπος που ευελπιστούν όλοι ότι εδώ θα διαμορφωθεί η πρώτη μοναστική κοινότητα των δοκίμων κοριτσιών που πριν λίγες μέρες γνώρισε ο Μακαριώτατος.

    5η Ημέρα

    Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Αναστάσιμη ημέρα, ημέρα χαράς και ιδιαίτερης τιμής για τους αδελφούς μας αφού ο ιερός ναός της Αναστάσεως του Κυρίου απόψε θα εγκαινιασθεί.

    Είναι τα πρώτα εγκαίνια την χρονιά της Πατριαρχείας του Θεοδώρου Β΄.

    Βρίσκεται ο ναός στην περιοχή της Τζίντζας δύο ώρες μακριά από την πρωτεύουσα Καμπάλα.

    Ο Ιερός αυτός ναός θεμελιώθηκε από ένα μεγάλο Ιεραπόστολο πριν από δέκα περίπου χρόνια.

    Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο σήμερα Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο. Ιδιαίτερη χαρά σήμερα αισθάνονται ο Μακαριώτατος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμπάλας που εγκαινιάζουν αυτόν τον ναό.

    Τα θεμέλια τα έκανε ο σεβαστός δάσκαλός τους και αγαπημένος τους καθηγητής και αυτοί ολοκληρώνουν. Πέτρινος ναός κόκκινος βασιλικού ρυθμού και ωραιότατος.

    Ο Μακαριώτατος μιλά με λόγια αγάπης για τον σεβαστό δάσκαλο τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, αναφέρεται στο πλούσιο έργο που προσέφερε στην Αφρική αλλά και εκεί που σήμερα τάχθηκε να εργασθεί από την Μητέρα εκκλησία.

    8η ημέρα

    Μια νέα εβδομάδα ξεκινάει και στην ανατολή της έχουμε την Ανατολική Ουγκάντα να γνωρίσουμε.

    Μας περιμένει η περιοχή NAKVAKA με την ονομαστή φυλή ΠΑΣΟΓΚΑ. Φτάσαμε στο Ναό του Αγίου Ιακώβου, που θεμελίωσε εδώ και πολλά χρόνια ο Σεβ. κ. Ιωνάς.

    Ο τόπος είναι έφορος γεμάτος φυτείες ζαχαροκάλαμο καλαμπόκι ρύζι και τσάι.

    Με περισσή αγάπη και χαρά μας υποδέχονται και εδώ οι κάτοικοι και ο φύλαρχος σαν με Μεσσία τον Ποιμενάρχη της Αφρικής.

    Ένα πελώριο κιόσκι σε σχήμα Π μας φιλοξενεί όλους και ο Νομάρχης της περιοχής λαμβάνει τον λόγο.

    «Ευχαριστούμε την αγάπη σας. Αισθανόμαστε ότι ζούμε ένα θαύμα, νιώθουμε ότι ζούμε με τη φαντασία μας. Γνωρίζαμε ότι θα έλθετε Μακαριώτατε αλλά είχαμε την αίσθηση ότι άλλους θα δείτε και χι εμάς.

    Τώρα πιστεύουμε στ’αλήθεια ότι μας αγαπάτε.

    Τώρα βεβαιωνόμαστε ότι θα σταθείτε στο πλευρό μας ακόμα περισσότερο. Τα πενήντα πέντε ορφανά της εκκλησίας μας χορταίνουν από την παρουσία σας γιατί πάντα ενδιαφερόσασταν γι’αυτά και θα συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο.

    Έτσι δεν είναι παιδιά;(στρεφόμενος προς αυτά) και τα μικρά αγγελάκια χειροκροτούν.

    Αυτά που μεγαλώνουν έχουν ανάγκες πολλές αγιασμένε πατέρα, οι δικές μας είναι λιγοστές.

    Ενδιαφερθείτε για όλους μας , για την περιοχή και τον τόπο μας το τρακτέρ που εστάλη είναι εδώ, το βλέπεται; Μας βοηθά πολύ στην καλλιέργεια της γης και με ευκολία εργαζόμαστε να γευθούμε τους λιγοστούς καρπούς της. Ρύζι, μπανάνες, φιστίκια αυτή είναι σχεδόν η καθημερινή διατροφή μας.

    Στείλτε κι άλλα μηχανήματα αν μπορείτε, ρούχα, παπούτσια, σκεπάσματα, τρόφιμα, όλα μας χρειάζονται όλα είναι απαραίτητα.

    Και συνέχισε να μιλά και να αναφέρεται σε πολλά. Επίσης και η φύλαρχος αναφέρθηκε στους τομείς που πρέπει να εργασθούν.

    Αντιφώνηση Πατριάρχη

    Ο Μακαριώτατος τους ευχαρίστησε, τους υποσχέθηκε ότι θα τους στηρίξει και ότι δεν τους ξεχνά, δεν ξεχνά κανένα και ιδιαίτερα ευχαρίστησε το Ιεραποστολικό Σύλλογο « Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ» που βρίσκεται στην Νίκαια του Πειραιά και που σε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία ο Πρόεδρος μιλά με τους μακρινούς ιθαγενείς.

    Επίσης είπε ότι «η ράβδος που κρατώ, θα την έχω στην εξώπορτα του κελιού μου έτοιμο να τρέξω όταν κάτι μου ζητήσετε. Προστάτης θα σταθώ στα έργα σας και τη ζωή σας. Στον αγώνα της επιβίωσης, μαζί με τους φίλους της Ιεραποστολής.

    Αν δίνει μόνον υγεία και δύναμη ο Άγιος Θεός σε όλους μας χαρά και ευτυχία και από κοινού θα εργαστούμε για το καλό του τόπου. Χέρι-χέρι ενωμένοι στον ανηφορικό δρόμο της ζωής.»

    Τελευταία μέρα

    Τελευταία μέρα της παραμονής του Πατριάρχη στην Ουγκάντα και το πρωινό είναι πραγματική έκπληξη.

    Έξω από το δωμάτιο του Πατριάρχου ένα μεγάλο ξυλόγλυπτο με όλες τις χώρες της Αφρικής σχεδιασμένες πάνω σ’αυτό.

    Γύρω του καμιά δεκαριά γυναίκες στα γιορτινά ντυμένες και στολισμένες σαν ημέρα γιορτής περιμένουν το άνοιγμα της πόρτας.

    Περιμένουν με ανυπομονησία να δουν τον πνευματικό τους και να του μιλήσουν.

    Να του πουν πόσο τον αγαπούν, πόσο τον έχουν στην καρδιά τους και ένα μικρό δώρο δείγμα της ευγνωμοσύνης τους να στολίζει το γραφείο του. Είναι μητέρες και τον ευχαριστούν για το ενδιαφέρον που δείχνει στα παιδιά τους, σ’αυτές, στα σπιτικά τους.

    Ψάλλουν όλες μαζί την φήμη του στα ελληνικά που έμαθαν με κόπο και του τραγουδούν.

    Μοιάζει το πρωινό σαν άλλη Θ.Λειτουργία.

    Σαν ξύπνημα αγγελικό.

    Του ομολογούν ότι εργάζονται για τις οικογένειές τους και τον υπόλοιπο χρόνο για τους πονεμένους αδελφούς.

    Λαχταρούν να δουν καλύτερες μέρες και βάζουν τα δυνατά τους. Αισθάνονται το ενδιαφέρον του και την προσφορά του και τον ευχαριστούν. Τις ευχαριστεί όμως και ό ίδιος για το ευγενικό δώρο τους. Τις ευχαριστεί για την ουσία τους και λέγει ότι δεν τις ξεχνά ποτέ.

    Το κόσμημα αυτό που είναι χαραγμένο στην καρδιά μου, θα στολίζει και το γραφείο μου, η Αφρική το ξυλόγλυπτο. Τα φεγγοβόλα πρόσωπά σας στη μνήμη μου όπως και η μητέρα μου.

    Εσείς είστε το μέλλον της Αφρικής κρατάτε στα χέρια σας την τύχη αυτής της χώρας και φέρνεται στα σπλάχνα σας τον αυριανό κάτοικο αυτής της γης.

    Όπως η ευλογημένη μάνα μας Παναγία έφερε τον Ιησού Χριστό έτσι και εσείς Μικρούς Χριστούς αφρικανούς φέρνεται στον κόσμο που θα ζήσουν και θα εργαστούν σ’αυτή τη χώρα.

    Ας είναι ευλογημένα τα έργα σας και τρισευλογημένη η ζωή σας.

    Με αυτά τα λόγια καρδιάς και πολλές ευχαριστίες στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιωνά και τους συνεργάτες αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο…, με επόμενο σταθμό την ΚΕΝΥΑ, το ΝΑΙΡΟΜΠΙ.

    Στο αεροδρόμιο μας αποχαιρετούν και ο πρόξενος της Κύπρου στην Ουγκάντα κ. Νικόλαος Ρούσσος, ο επιτετραμμένος του Αιγυπτίου πρέσβη, κληρικοί και πιστοί χριστιανοί.